Politie en de Dierenbescherming waarschuwen hondenliefhebbers voor een malafide hondenfokker in Tilburg. Hij verkoopt doodzieke puppy’s, maar het wordt hem niet verboden door te gaan met zijn louche praktijken.

Labrador pup hondenfokker
Labrador pup | Foto: luca.candini via Compfight cc

De hondenfokker, ene Mark, importeert doodzieke puppy’s uit het Oostblok en biedt ze voor grof geld aan op Marktplaats. Iedere week verkoopt hij er zo’n vijftig, met steeds andere rassen. Bij de aankoop lijkt er niets aan de hand: de pups zijn lief en rustig en lijken gezond. Maar eenmaal thuis aangekomen blijkt er van alles mis te zijn met het hondje. Een van de slachtoffers van de malafide hondenfokker vermoed dat de puppy’s worden gedrogeerd:

“Want 36 uur later bleek ons keeshondje vreselijk agressief en mismaakt. In de eerste week waren we tweeduizend euro kwijt aan medische kosten. Het is de vraag of hij het gaat redden.”

De louche hondenhandelaar werkt vanuit een woonhuis bij een bedrijventerrein aan de Nautilusstraat in Tilburg. Begin 2012 werd door de politie een hennepkwekerij aangetroffen in een schuur naast het pand en ook werden er illegale medicijnen voor de honden aangetroffen.

Ondanks dit alles mag de hondenfokker gewoon doorgaan met zijn duistere zaakjes. De handen van politie en de Dierenbescherming zijn gebonden, zo verklaart politiewoordvoerster Jiske van Pelt aan De Telegraaf:

“Zolang het onderzoek loopt, kunnen we niet ingrijpen. We roepen alle slachtoffers op om aangifte doen. Hoe meer aangiftes, hoe meer munitie we hebben.”

De Gemeente Tilburg, het Ministerie van Economische Zaken en de Voedsel- en Warenautoriteit betrokken zijn ook betrokken bij het onderzoek naar “Mark”, die overigens gewoon staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De Dierenbescherming probeert al jaren actie te ondernemen tegen louche dierenhandelaars zoals deze man. Woordvoerder Dik Nagtegaal in De Telegraaf:

“Door het ontbreken van grenscontroles kan iedereen met dozen vol zieke importpuppy’s in de achterbak, afkomstig uit verderfelijke hondenlegbatterijen in Oost-Europa, ongestoord ons land binnenkomen”.

Hij benadrukt dat consumenten scherper moeten opletten bij de aanschaf van huisdieren via internet:

“Via Marktplaats valt niet te traceren waar dieren vandaan komen. Deze louche handelaar kan bijvoorbeeld nooit de moeder van een pup laten zien. Als een fokker daar smoesjes over bedenkt, deugt het zaakje sowieso van geen kanten”.

Slachtoffers willen graag anoniem blijven, uit angst voor represailles. Een van de slachtoffers verklaart:

“Wij hadden totaal geen ervaring met het kopen van een pup. Toen we zagen dat deze man al jaren actief was op Marktplaats, vertrouwden we hem. Nu zitten we met een ziek hondje uit Hongarije, met onder andere oogontsteking, longontsteking, hoge koorts en vernauwde luchtwegen. Hij is ernstig afgezwakt door alle nare medische behandelingen. Achteraf sla je jezelf voor je kop.”

De handelaar houdt zich momenteel stil. Hij neemt zijn telefoon niet en wie in Tilburg bij zijn huis aanbelt blijft voor een dichte deur staan. Marktplaats ziet, ondanks de vele klachten, geen reden de louche hondenfokker toegang tot de site te ontzeggen. Zo laat een woordvoerdster website weten:

“Wij hebben vooral een faciliterende rol. Maar dat neemt niet weg dat we maatregelen nemen als de politie meldingen van aangiftes met ons deelt.”

Bron: De Telegraaf ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor