Kledingmerk Gaastra stopt met de verkoop van echt bont naar aanleiding van acties van dierenbeschermingorganisatie Bont voor Dieren. Het Nederlandse bedrijf stapt over op imitatiebont en zal vanaf herfst/winter 2014 geen producten met echt bont meer aanbieden. Dit heeft Gaastra in een verklaring aan Bont voor Dieren laten weten.

schaamhaaractie Gaastra
Actie tegen bobtgebruik Gaastra | Foto: Bont voor Dieren

Bont voor Dieren heeft samen met haar achterban actie gevoerd tegen het bontgebruik van Gaastra, dat jassen met kragen van wasbeerhond verkocht. Wasbeerhonden worden onder verschrikkelijke omstandigheden gefokt. Vervolgens worden zij anaal geëlektrocuteerd, doodgeslagen of soms zelfs levend gevild om te eindigen als bontkraag. Van deze dieren wordt enkel de vacht gebruikt, de rest wordt weggegooid.

Caroline Pluym, fashion campaigner Bont voor Dieren:

“Bont voor Dieren zoekt altijd eerst de dialoog op met kledingmerken, zo ook met Gaastra. Het geven van voorlichting over bont is één van onze belangrijkste pijlers. Met behulp van de sociale druk van onze achterban hebben wij Gaastra zover gekregen om te kiezen voor een bontvrij beleid. Duizenden wasbeerhonden, die anders enkel voor een bontkraag zouden worden gefokt en gedood, worden nu gespaard.”

Gaastra gaf eerder aan bont in de collectie te blijven behouden om zo de internationale concurrentiepositie niet in gevaar te brengen. Het bedrijf is mede wegens de druk op social media toch van gedachten veranderd. Gaastra meldt:

“Per ingang van de nieuwe Fall/Winter 2014 collectie kan Gaastra garanderen geen bont meer op de markt aan te bieden. Hiermee speelt Gaastra in op de behoefte en aanvaardbaarheid op de Nederlandse markt.”

Bont voor Dieren pleit in het Europees parlement voor een importverbod op bont, maar geeft aan dat bedrijven ook zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen wat verantwoord en diervriendelijk ondernemen betreft. Om bontverkopende winkels een duwtje in de juiste richting te geven zal Bont voor Dieren ook dit komende winterseizoen weer actie voeren tegen diverse bedrijven die bont verkopen.

Persbericht Bont voor Dieren