De hondenhandel floreert momenteel als nooit tevoren, vooral omdat de vraag naar puppy’s blijft stijgen. De hondjes worden vanuit Oost-Europese landen naar Nederland getransporteerd en verkocht als in Nederland geboren puppy’s. Advertenties beweren dat de pups ‘liefdevol’ of ‘in een huiselijke omgeving’ zijn grootgebracht. De waarheid is helaas anders; deze puppy’s komen meestal uit massale fokkerijen in Polen, Tsjechië, Hongarije en Roemenië. Met valse papieren worden eventuele ziektes verborgen gehouden.

hondenhandel
Foto Credit: TiRaMiSuSi via Compfight cc

Sinds 1 april 2013 is het verplicht dat alle ‘nieuwe’ honden in Nederland, dus honden geboren of ingevoerd na die datum, worden gechipt en geregistreerd. Ruim een jaar na dato is de vraag hoe goed deze regelgeving wordt nageleefd en hoe de controle daarop verloopt. Onderzoek laat zien dat het met de open grenzen binnen Europa kinderlijk eenvoudig is om pups te voorzien van een microchip en (vals) EU-paspoort. De wetgeving inzake hondenhandel is in Nederland op bepaalde punten zwakker dan bijvoorbeeld in Duitsland en België. Nederland speelt dan ook een sleutelrol in de distributie van de dieren. De Oost-Europese paspoorten worden weggegooid en vervangen door een Nederlands paspoort, waardoor de honden makkelijker verkocht kunnen worden.

Per jaar gaat het om honderdduizend hondjes die via dit illegale circuit op de markt terechtkomen.

“De puppy’s worden voor gemiddeld tweehonderd euro verkocht, dus dat is een enorme winst voor handelaren en broodfokkers” aldus directeur van de Hondenbescherming Ineke van Herwijnen.

Volgens Herwijnen concentreert de handel zich in Limburgse en Noord-Brabantse grensgebieden.

Sinds het afschaffen van de grenscontroles is er geen enkel toezicht meer op de import en hebben handelaren vrij spel.

“Ik neem aan dat die busjes uit het Oostblok nog steeds komen”, zegt Ronald Penris van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. „Maar wij hebben de mankracht niet om de grens constant te bewaken.”

Bron: De Limburger ©PiepVandaag.nl