Zwanendrift

Je kunt je het niet voorstellen maar in onze moderne tijd zijn er in Nederland nog steeds twee zwanendrifters actief.

Een zwanendrift is een traditionele extensieve vorm van dierhouderij en is een recht wat nog uit de Middeleeuwen stamt. Hierbij worden met toestemming van de grondgebruiker in het voorjaar door de ‘zwanendrifter’, knobbelzwanen losgelaten en in het najaar weer, met hun nakomelingen binnengehaald. Dit levert de drifter dons, vlees en levende dieren op voor verdere handel.

Omdat de drifter zijn zwanen niet wil verliezen worden de dieren geleewiekt. Bij leewieken wordt zonder verdoving een stuk vleugelbot afgeknipt. De dieren kunnen hierdoor niet meer vliegen.

In principe is het zo dat gelukkig ook de laatste echte ontheffing, want geloof het of niet, die werd tot 1 april jongstleden nog gewoon afgegeven, verlopen is. Daarmee zou je denken dat er een einde is gekomen aan deze praktijken maar helaas niets is minder waar. Je mag dan wel geen zwanen meer houden voor de productie van veren, dons en vlees, het houden en verkopen van zwanen als siervogel blijft toegestaan. In de praktijk komt het er op neer dat de zwanendrifters gewoon vrolijk verder kunnen.

Teken daarom allemaal de petitie, want dit verschrikkelijke dierenleed moet stoppen!

Knobbelzwanen
Foto: Wikimedia Commons

Honden chippen

Wat wel weer goed geregeld lijkt te zijn bij wet, maar in de praktijk nogal tegenvalt, bleek afgelopen week toen ik met RTV Noord-Holland een bezoek bracht aan het dierenasiel in IJmuiden.

In het kader van ook eens iets positiefs, dacht ik een item te maken over het mooie nieuws dat vanaf 1 april in ieder geval alle honden verplicht gechipt moeten worden. Niet alleen maar om te zorgen dat weggelopen/zoekgeraakte honden snel weer herenigd kunnen worden met hun baasjes, maar vooral ook om illegale handel aan banden te leggen en dumpen van huisdieren tegen te gaan.

Wat schetst mijn verbazing… Er zijn maar liefst 5 door de overheid aangewezen databanken waar huisdieren geregistreerd kunnen worden. Waarom? Eén centrale database is toch veel efficiënter? Daar blijft het niet bij. Zo blijkt dat je als eigenaar bij sommige databanken zelf, met een wachtwoord weliswaar, je gegevens kunt aanpassen.

Met andere woorden als je je hond kwijt wilt, rommel je eerst wat met de gegevens en daarna kieper je het dier gewoon op straat. Zo simpel lijkt het. Bij de andere databases stuur je een kaartje in om gegevens te wijzigen. Ook niet bepaald ongevoelig voor fraude. Dit alles geldt overigens voor honden die na 1 april zijn geboren en/of geregistreerd.

Voor de dieren van voor die datum bedenken idioten ook altijd wel een oplossing, de chip gewoon uit de hond snijden voordat je hem de straat op gooit bijvoorbeeld. Ik kan het me niet voorstellen maar bij het dierenasiel in IJmuiden maken ze het mee.

En bij de Poezenboot in Amsterdam hebben ze net een kitten ‘Briefje’ gedoopt. En ja dat is omdat dit arme dier gewoon door de brievenbus naar binnen is gegooid.

Moedeloos kun je er toch van worden af en toe.