En dan verder na het succes 

11 maart was een grote dag. Het handelsverbod op diergeteste cosmetica is zonder uitzonderingen ingevoerd in de Europese Unie. Dat hadden we niet verwacht. De Europese cosmetische industrie heeft flink gelobbyd. Maar de Euro-commissaris Tonio Borg heeft zijn poot stijf gehouden. Goed zo!

Cosmetica
Foto: Wikimedia Commons

Het verbod is nog best ingewikkeld. De meeste cosmetica die nu op de markt is, is ooit getest op dieren. Het verbod betekent dat nieuwe of vernieuwde cosmetica niet meer getest mag worden.

En dat is precies waar Proefdiervrij voor staat: niet kniezen over het verleden, maar vooruit kijken.

En nu verder. Want de veiligheid van andere spullen wordt nog steeds door dierproeven vastgesteld. En dat kan anders en zoveel beter. Dus dat is waar Proefdiervrij zich voor gaat inzetten. Humane longmodellen, huidkweken van door mensen gedoneerde huid. Dan kan je zien wat een stof bij de mens doet in plaats van bij een muis. Beter voor mens en dier.

Zo blijven we stappen maken om proefdiergebruik te vervangen. Dat gaat nu nog stap voor stap. Maar als er meer schapen over de dam gaan, gaat daar vast in een versnelling komen. We zijn onverbeterlijke optimisten. En we geloven heilig in een proefdievrije toekomst. Die wat ons betreft zo snel mogelijk mag beginnen.

©PiepVandaag.nl Marja Zuidgeest, directeur Proefdiervrij