Tienduizenden kilo’s goede dode vis worden dagelijks op grote schepen overboord gegooid door vissers. Deze feiten werden naar buiten gebracht door een klokkenluider die zelf op dit soort schepen vaart. 

Jan Maria supertrawler - vis dood

Een voormalig stuurman van Doggerbank Seefischerei heeft aan de Duitse overheid een dubbele boekhouding gegeven van het monsterschip Jan Maria van Parleviet & Van der Plas. Uit onderzoek waren er al vele voorbeelden bekend van dat de industriële visserij verschillende internationale regels aan haar laars lapt. Voor het eerst is dit nu bevestigd, door opvarenden van zogeheten supertrawlers. De dubbele boekhouding laat een verschil zien dat oploopt tot meer dan 100.000 kilo vis die dagelijks dood overboord gaat. Dit aantal staat gelijk aan ongeveer tien vrachtwagens vol vis.

Het gaat hier niet om bijvangst (vis die onbedoeld wordt gevangen), maar om goede en verhandelbare vis als haring. Wanneer deze vis volgens de vissers te weinig opbrengt of niet op tijd verwerkt kan worden, wordt hij overboord gegooid. Het overboord gooien van goede vis is in de EU verboden. Op één visreis van drie weken werd er gemiddeld 1,5 miljoen kilo goede vis overboord gegooid, op een totale vangst van 6,6 miljoen. Zo blijkt uit de cijfers in de dubbele boekhouding. Ook laat de dubbele boekhouding zien dat de schepen op andere locaties vissen dan aan de autoriteiten doorgegeven wordt.

Kijk hieronder het item van Nieuwsuur terug

Bron: Greenpeace.nl ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser