De Neofelis nebulosa brachyura oftwel de Taiwanese nevelpanter is niet meer. Dat is de trieste conclusie na een zoektocht in Taiwan van meer dan dertien jaar. Een team van wetenschappers heeft bepaald dat deze bijzondere pantersoort nu officieel is uitgestorven. De oorzaak hiervan is stroperij en het verlies van leefgebied, in dit geval wouden.

Taiwanese nevelpanter
Foto: Wikimedia Commons

In 1983 werd de nevelpanter voor het eerst waargenomen in Taiwan. Dertien jaar lang hebben wetenschappers met 1.500 infraroodcamera’s en geurvallen gespeurd naar het dier maar inmiddels is alle hoop vervlogen. Er is nog geen pootafdruk of haarpluk gevonden.

“Er is weinig kans dat de nevelpanter nog bestaat in Taiwan”, laat zoöloog Chiang Po-jen de krant, de Taipei Times weten. “Mogelijk bestaan er nog enkele exemplaren, maar we denken niet dat de soort nog voorkomt in een significante populatie.”

Wie nu nog een Taiwanese nevelpanter wil zien moet naar het National Museum in Taipei. In een dierentuin in Taiwan leven nog 2 nevelpanters maar die komen uit Zuidoost-Azië.

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl