Het is één van de meest bedreigde diersoorten ter wereld, de Amoerpanter of -luipaard. Zijn sprongkracht is fenomenaal en zet hij het op een lopen dan kan hij een snelheid behalen van maar liefst 60 kilometer per uur. In 2007 waren er nog maar 30 exemplaren te vinden in het wild. Een nieuwe telling laat een voorzichtig positief geluid horen. In de afgelopen acht jaar is de populatie bijna verdubbeld.

Amoerpanter
Amoerpanter in gevangenschap | [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY 2.5], via Wikimedia Commons
In april 2013 werden reeds 48 tot 50 individuele dieren geteld. De meest recente telling laat zien dat dit voorzichtige herstel heeft doorgezet en er nu zeker 57 Amoerpanters leven in het Russische Land of the Leopard National Park, een reservaat dat in 2012 is geopend om de grote katachtigen, zoals de amoerpanter maar ook de Amoertijger of Siberische tijger van uitsterven te behoeden.

Foto’s
Om tot een betrouwbaar telling te komen was nog niet eenvoudig, John R. Platt meldde in een artikel voor de Scientific American:

“Om de telling te verrichten hebben de wetenschappers gebruik gemaakt van verborgen camera’s of zogenaamde camera traps en zeker 10.000 foto’s verzameld. Elke Amoerpanter heeft een uniek patroon in zijn vacht, dus individuele dieren kunnen van de foto’s worden geïdentificeerd.”

Het bestuderen van de foto’s gaf een resultaat van 57 dieren, met een 8 tot 12 Amoerpanters die zijn gespot in naastliggende gebieden in China. Hoewel deze aantallen niet spectaculair zijn, is er wel degelijk sprake van gestage vooruitgang voor deze majestueuze katachtigen die bijna compleet van de aardbodem zijn gewist door de jacht en verlies aan jachtgebied.

Bron ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.