De dood van een potvis die onlangs gevonden werd bij Calauag, de Filippijnen, is volgens milieubeschermers het gevolg van illegale visserij in het gebied. Het dier heeft door overbevissing geen voedsel kunnen vinden en stierf van de honger.

potvis
Potvissen |Foto Credit: Critidoc via Compfight cc

Necropsie uitgevoerd door het Bureau of Fisheries and Aquatic Resources (BFAR) bevestigde het vermoeden dat de potvis was uitgehongerd. Het dier overleed op 18 februari. Glenn Forbes van milieu-organisatie Tanggol Kalikasan-Southern Tagalog:

“De walvis stierf door illegale visserij en overbevissing.”

Forbes hekelt de vismethode ‘buli-buli’ die nog veel gebruikt wordt bij illegale visserij. Dit is een vistuig waarbij een conisch net met een paar ‘vleugels’ aan een touw wordt vastgemaakt, verankerd met ‘buri’, plastic strips en zinklood. Deze manier van vissen is sinds 2013 verboden, omdat het koraal en zeegras verwoest, en kleine vissen vangt waardoor ze sterven.

Potvissen eten voornamelijk inktvis, volgens Flomel Caquicla, hoofd van het Veterinair Bureau van Quezon, en deze walvis die strandde in Lamon Bay was wanhopig op zoek naar voedsel.

Volgens Caguicla was de walvis, met een gewicht van 40 tot 50 ton en 17,7 meter lang, een van de grootste die men ooit bij de Filippijnen heeft gezien. Het dier had weliswaar een verwonding aan de zij door haaienbeten, maar deze waren slechts oppervlakkig.

BFAR vermeldde op Facebook dat de walvis, die men Cally had genoemd, ernstig verzwakt was toen ze werd gevonden. Het dier had meerdere schaafwonden en de huid liet los. Uit het spuitgat kwam een afschuwelijke stank en veel geluid, wat erop wijst dat het arme dier voor het leven heeft gevochten.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.