Dierenbeschermers van International Animal Rescue (IAR) en Foundation for the Preservation of Wildlife and Cultural Assets (FPWC) bevrijdden de beren Max en Minnie uit een kleine, smerige kooi bij een bushalte in Armenië, waarin zij jaren lang als toeristenattractie dienden. Ze troffen de beren ongelukkig, verwaarloosd en angstig aan. De indrukwekkende dieren zijn overgeplaatst naar het opvangcentrum voor mishandelde beren, waar ze met goede zorg voortaan hun dagen in een natuurlijke omgeving kunnen doorbrengen.

Armeense beren
De Armeense beren worden onder narcose gebracht, voor hun reis naar de opvang | © IAR

Beer Max is met zijn 50 kilogram aan gewicht de grootste beer die IAR tot nu heeft gered. Hij was zo groot, dat hij vervoerd moest worden met een paardentrailer in plaats van de gebruikelijke transportkist. Vrouwtje Minnie werd gehouden in een smerig en krap hok. Het hok was zo klein, dat ze niet kon staan.

IAR was al een jaar bezig met het plannen van de reddingsactie. CEO Alan Knight van IAR vertelt:

“De dag van de redding was zeer aangrijpend voor iedereen die betrokken was bij de reddingsoperatie. De beren leefden onder vreselijke omstandigheden dus iedereen wilde ze ontzettend graag vrij laten, maar of het zou lukken was de vraag. Max is namelijk zo groot, dat we onzeker waren of we hem konden redden. Iedereen was dolgelukkig toen de beren veilig overgeplaatst waren naar de opvang.”

Armeense beren
Bevrijding | © IAR

Deze reddingsactie is een onderdeel het van een groter project van IAR: The Great Bear Rescue. Met dit project wil IAR een einde maken aan de martelingen van bruine beren in Armenië. Veel bruine beren worden onder erbarmelijke omstandigheden gevangen gehouden om te dienen als toeristenattractie. Ze leven in krappe kooien bij restaurants en warenhuizen waar ze zich amper kunnen bewegen en hebben zeer beperkt toegang tot voedsel en water. Geen soortgenoten, natuurlijke omgeving of enige afleiding. De beren zijn zowel lichamelijk als geestelijk zwaar mishandeld en getraumatiseerd. IAR wil zo veel mogelijk beren verlossen van dit leed en ze de zorg bieden die ze nodig hebben om terug te keren naar het wild. Voor beren die te beschadigd zijn om in het wild te leven, maken ze een permanent verblijf. Met Max en Minnie heeft de organisatie nu al dertig beren bevrijd. Knight vertelt:

“Ik bedank iedereen die de redding van Max en Minnie mogelijk heeft gemaakt. Nu zullen we ze de zorg geven die ze nodig hebben na jaren vol leed. De twee hebben nog een lange weg te gaan naar herstel van hun lichamelijke en geestelijke mishandelingen, maar uiteindelijk zullen ze hun fijne leven terug krijgen.”

Hopelijk zullen de twee snel hun weg vinden in hun nieuwe verblijf, en zal hun verhaal bewustzijn creëren over het leed dat achter deze toeristenattractie schuilt.

Lees meer over The Great Bear Rescue in dit artikel van AnimalsToday.

#GNvdD: Mishandelde Armeense beren gered uit kleine kooien

Bronnen: International Animal Rescue, Care2 ©Animals Today Varja Dijksterhuis


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.