In een jaar tijd heeft International Animal Rescue maar liefst 20 bruine beren bevrijd uit vreselijke omstandigheden in Armenië. De dieren dienden als toeristische trekpleister en waren mishandeld, verwaarloosd en uitgehongerd. Ze waren opgesloten in kleine kooien, veelal in het donker. Nu herstellen ze in een opvangcentrum in de bergen, waar ze eindelijk ruimte hebben, gezond voedsel en gezelschap.

Armeense beren
20 Armeense beren herstellen in het opvangcentrum in de bergen| © International Animal Rescue

Een jaar geleden had International Animal Rescue (IAR) een ambitieus plan: de organisatie wil met de campagne The Great Bear Rescue een einde maken aan de martelingen en mishandeling van bruine beren in Armenië.

Opgesloten voor toeristen
Na een tip deed de organisatie in 2017 een schokkende ontdekking. Vele beren worden gebruikt om toeristen te lokken naar restaurants en andere locaties. Hiervoor worden ze in fabrieken, busdepots en kelders opgesloten en vastgeketend in kleine, vieze kooien, in het donker. Hun leven is gruwelijk: ze worden mishandeld, verwaarloosd en hebben vreselijke honger. Ze krijgen amper te eten, hooguit wat restjes en moeten uit vieze poeltjes drinken. Medewerkers van IAR troffen moederdieren en hun jongen aan, die van elkaar waren gescheiden, maar elkaar wel hoorden roepen. Deze beren zijn zowel fysiek als mentaal ernstig beschadigd.

Berenopvangcentrum
Samen met Foundation for the Preservation of Wildlife and Cultural Assets (FPWC) bouwde International Animal Rescue een opvangcentrum voor deze getraumatiseerde dieren, in de bergen. Daarna begonnen de reddingsoperaties. In een jaar tijd is het gelukt 20 beren uit hun deerniswekkende omstandigheden te bevrijden, en over te brengen naar het splinternieuwe berenopvangcentrum. Hier doen de verzorgers en dierenartsen er alles aan om de beschadigde beren te rehabiliteren.

Zoals de kleine beer Peter in onderstaande video, die altijd in het donker zat, opgesloten in een kleine kooi. Zijn gezondheid gaat in het opvangcentrum gelukkig goed vooruit. Hij geniet van zijn voedsel en speelmateriaal en is inmiddels ook wat aangekomen.

Meer dieren te bevrijden
Hoewel in een jaar tijd veel bereikt is, is International Animal Rescue echter nog niet klaar. Er zijn nog steeds beren opgesloten, die de organisatie wil bevrijden. Ze doen er alles aan om ook die dieren zo snel mogelijk te kunnen helpen.

Bron: International Animal Rescue ©Animals Today Angelique Lagarde