Ingenieurs Bob Gould en Marc Anderson trokken zich de foto van een dode otter langs de kant van de weg zo aan, dat ze direct aan de slag gingen met het ontwikkelen van reflectoren. Deze zijn verwerkt in palen langs het wegdek van de A827 nabij de Schotse plaats Killin, en helpen dierlijke verkeersslachtoffers te voorkomen. Dit succesvolle voorbeeld wordt deze week gebruikt in een video om potentiële technische studenten te enthousiasmeren.

aanrijdingen
Ingenieurs in Schotland ontwikkelden reflectoren om aanrijdingen met otters en ander wild te helpen voorkomen | © Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Toen Bob Gould van bouwbedrijf Robertsons aan het werk was in Killin, werd hij benaderd door dierenliefhebbers van Environmental Action Killin (EAK). Zij toonden hem een foto van een dode otter langs de weg en vroegen of hij hiervoor een oplossing had, om meer aanrijdingen te voorkomen. Gould:

“We waren bezig met een biomassaproject in Killin en hierover in contact met de bewoners. Zij vroegen ons of we konden helpen. Aangezien Robertsons het heel belangrijk vindt om sociaal betrokken te zijn, wilden we graag ons steentje bijdragen.”

“Tot nu hadden we nog niet eerder iets gedaan om otters te beschermen, maar dit leek ons een geschikte manier om iets te kunnen betekenen. Als je een foto ziet van een dode otter, en ze zijn vrij groot, krijg je er wat meer beeld bij.”

Rosemary Third van Environmental Action Killin:

“Nadat we eerder dit jaar een gezonde vrouwtjesotter dood aantroffen, het tweede dier in hetzelfde gebied, besloten we dat er maatregelen nodig waren om deze prachtige, iconische diersoort te behouden voor volgende generaties. In het verleden is hun aantal gedecimeerd door jacht, habitatverlies, verstoring, het gebruik van pesticiden en milieuvervuiling. De grootste bedreiging op dit moment is het verkeer.”

Bob Gould en zijn collega Marc Anderson ontwikkelden daarom in een paar maanden tijd een reflector die wilde dieren op het platteland waarschuwt en voorkomt dat ze de weg oplopen, voor het verkeer. De koplampen van worden gereflecteerd en verblinden dieren die de weg op willen lopen, zoals otters. Ze zullen stoppen en wachten tot het licht voorbij is. De automobilist merkt er zelf niets van. Het apparaat is binnen een dag geïnstalleerd, vlakbij de biomassafaciliteit Acharn, in de buurt van Killin.

Gould:

“De reflectoren zijn in een bepaalde hoek gebogen. Als je onderweg bent wordt het licht 90 graden het veld in geprojecteerd en dit jaagt dieren weg. Het werkt heel eenvoudig.”

De ingenieurs hopen dat het apparaat werkt, maar hebben vooralsnog niet vernomen dat er meer otters zijn omgekomen. Rosemary Third is enorm blij met de enthousiaste manier waarop Bob en Marc te hulp sprongen.

“De mannen waren echt geweldig. Ik dacht bij mezelf: ik ga hier iets aan doen en vanaf het begin waren ze positief en wilden ze erbij betrokken raken.”

De wildafschrikreflectoren zijn verwerkt in een video die deze week op scholen vertoond wordt, in de hoop meer jongeren te interesseren voor een baan in de techniek.

Bronnen: The Courier, Scottish Construction Now ©Animals Today Angelique Lagarde