Er woeden hevige bosbranden in Chili, waar het leger wordt ingezet om te helpen met het bestrijden van de ergste bosbranden van de afgelopen decennia. Zo’n 1,200 soldaten en 500 brandweermannen proberen het vuur, dat een groot gebied ten zuiden van de hoofdstad Santiago bedreigt, onder controle te krijgen. Inmiddels zijn er 10 mensen overleden en veel dieren zijn omgekomen bij de branden. Veel natuur is verloren gegaan. Honderden mensen zijn geëvacueerd.

bosbranden
Hevige bosbranden in Chili | Foto: bertknot via photopin <a

De wind en de hoge temperaturen van januari zorgden ervoor dat het vuur zich snel kon verspreiden. Veel andere Latijns-Amerikaanse landen hebben last van een zeer droge zomer, waarschijnlijk een gevolg van klimaatverandering. In Peru stierven door de extreme droogte in de afgelopen maanden zo’n 180.000 alpaca’s. In 2016 stopte het veel te vroeg met regenen en het regenseizoen begon veel later dan normaal, waardoor de grasvelden nu droog staan. Ook in Chili is het veel te droog.

De afgelopen week kampte Chili met meer dan 100 ongecontroleerde branden, vooral in de centrale en zuidelijke regio’s. President Michelle Bachelet heeft aangekondigd dat Chili al haar middelen inzet om te branden te bestrijden. Ook vraagt zij om hulp van andere landen, een oproep deed ze ook aan haar Franse collega Hollande, die deze week in Chili is.

De autoriteiten vragen ook om helikopters en vliegtuigen uit onder andere Canada, de Verenigde Staten, Mexico en Brazilië.  De meeste branden zijn ondertussen onder controle, hoewel er nog altijd 39 branden woedden vooral in de gebieden O’Higgins en Maule.

Bronnen: La Chispa, TeleSur ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.