Zo’n 180.000 alpaca’s zijn recentelijk gestorven door de kou en gebrek aan voedsel in de centrale hooglanden van Peru, in de regio Ayacucho. Sinds augustus hebben de dieren te kampen met moeilijkheden door de extreme droogte wat vooral de jongere dieren sterk raakt. Er is gebrek aan water in de meren, de velden staan droog en de dieren zijn verzwakt waardoor ze niet opgewassen zijn tegen de zware regenval van dit seizoen en de intense vorst.

Alpaca's
Massasterfte van alpaca’s in Peru door kou | Foto: NapaneeGal via Compfight cc

In Wayraccasa, een kleine gemeenschap gelegen op zo’n 4.500 meter boven de zeespiegel stierven al tientallen dieren in de laatste maanden. In de regio van Ayacucho is er een groot gebrek aan voedsel voor deze dieren. De wol en huid van de dieren wordt door de lokale bevolking gebruikt maar deze hebben de middelen niet om de alpaca’s bij te voeren. Zij vragen nu om hulp. Een deel van de families dat hier leeft is volledig afhankelijk van de alpaca’s voor hun voortbestaan.

Volgens de vereniging van fokkers van alpaca’s en llama’s (SPAR) stierven in 2016 al 125.000 dieren. Esteban Espinoza Oncebay, voorzitter van SPAR, geeft als reden voor de massasterfte de wisselende en extreme weersomstandigheden die het gevolg zijn van klimaatverandering. In 2016 stopte het veel te vroeg met regenen en het regenseizoen begon veel later dan normaal, waardoor de grasvelden nu droog staan.

Bronen: Diario Correo, RPP Noticias ©PiepVandaag.nl Estefania Pampin Zuidmeer