Heb jij een hond? En zo ja, waar is hij nu? Waarschijnlijk ligt hij op een zacht matrasje of op de bank, of in ieder geval op een comfortabele plek. Toch? Voor ons dierenliefhebbers is het comfort van onze hond top prioriteit. We doen ons best om hem het mooiste leven ooit te geven, maar helaas krijgen sommige honden niet deze onvoorwaardelijke liefde. Honden zoals Rosa.

blinde hond
Foto: Animal Friends Foundation Burgas Facebook

Rosa, een 14-jarig kruising van meerdere rassen, had een huisje en een baasje. Maar je mocht het eigenlijk niet zo noemen. Ze leefde in een smerige, donkere kooi onder de trap waar het stonk naar urine. Rosa was alles behalve een geliefd huisdier. Ze werd behandeld als een gevangene, gedwongen om te leven in de duisternis achter metalen bedrading. Dit leven leed ze 14 jaar lang. Gelukkig is dit, dankzij de Animal Friends Foundation Burgas, nu verleden tijd.

Een afgrijselijk leven
Zodra de organisatie in Bulgarije hoorde over Rosa’s situatie gingen ze er meteen naartoe en namen Rosa, na een lang gesprek met de eigenaren, mee. De eerste stop was bij de dierenarts. Arme Rosa was in ontzettend slechte conditie. Ze was mager en had een doffe vacht; ze leek meer op een zwerfhond dan een huisdier. Uit de testen bleek dat haar verschrikkelijke leven veel van haar gezondheid had geëist. Wat ook meteen opviel was dat haar ogen niet normaal waren. En de vermoedens van de artsen werden bevestigd: Rosa was blind.

Geduld
Hoewel haar redders weinig over Rosa’s leven wisten, was het duidelijk dat Rosa absoluut niet gewend was aan liefde en aandacht. Misschien was ze hiervoor nog nooit aangeraakt; niet op een liefdevolle manier in ieder geval. Toen de medewerkers van de stichting haar voor het eerst aanraakten reageerde ze schrikachtig, maar beetje bij beetje leerde Rosa om te genieten van geknuffeld worden.

Rosa eet goed en na drie maanden is ze eindelijk wat kilo’s aangekomen, maar haar geestelijke littekens zijn nog niet helemaal verdwenen. Naast het feit dat ze blind is, is Rosa ook nog eens doof en dat zorgt ervoor dat de wereld om haar heen grotendeels een mysterie is.

Forever home
Ook al kunnen Rosa’s verzorgers haar niet haar gehoor of zicht kunnen teruggeven, ze kunnen haar wel overspoelen met liefde, en dat doen ze! Rosa verblijft momenteel in een pleeggezin maar mag over een paar weken verhuizen naar haar forever home. Na 14 jaar van ellende mag Rosa eindelijk de rest van haar – hopelijk nog lange – leven doorbrengen bij mensen die van haar houden.

Rosa’s verhaal laat maar weer zien dat niet alleen dakloze honden hulp nodig hebben. Ook honden die wél een baasje hebben kunnen in vreselijke situaties leven. Mocht je ooit een situatie tegenkomen die niet door de beugel kan, meld het dan. Dierenmisbruik en –verwaarlozing kan alleen gestopt worden als we onze stem laten horen voor deze hulpeloze wezens.

Bron ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen