In Zuid-Afrika zijn twee bultrugwalvissen door vrijwilligers uit vislijnen gered. De twee walvissen werden door de SA Whale Disentanglement Network (SAWDN) gevonden. De dieren zaten vast in vislijnen en aan boeien aan de kust van Dassen Island, nabij Yzerfontein.

walvissen
Twee walvissen gered uit vislijnen | Foto: ≡ Gillfoto via Compfight cc

SAWDN kreeg meldingen binnen van walvissen die verstrikt zouden zitten. Vrijwilligers van de organisatie besloten poolshoogte te nemen en sprongen aan boord van hun NSRI zee reddingsvoertuig.

Hoofd van SAWDN, Mike Meyer:

“De South African Whale Disentanglement Network (SAWDN) is opgeroepen nadat meldingen van een schipper op een visboot binnenkwamen over twee walvissen die verstrikt zaten in vislijnen, touwen en drijfboeien in de buurt van Dassen island.”

Toen ze arriveerden, vond het reddingsteam een bultrugwalvis van 11 meter lang die vrij rond zwom. Het dier had een touw en een drijfboei aan zijn staart zitten. Aangezien de walvis rond zwom en onder water dook, was het moeilijk voor het reddingsteam om het dier van de touwen en boei te bevrijden. Ze hoopten dat wanneer het dier weer boven zou komen en langzamer zou gaan zwemmen, ze de touwen en boei los konden snijden.

walvissen
Walvis gered uit vislijnen | Foto: SAWDN

Meyer:

“De schipper van het zee reddingsvoertuig kreeg het voor elkaar om dichtbij de walvis te komen en we maakten van de gelegenheid gebruik om een groot stuk van het touw los te snijden, wat succesvol was en het touw en de drijfboei kwamen los. De walvis zwom zelfverzekerd weg en leek gezond te zijn.”

Toen het reddingsteam terugvoer in de richting van Dassen Island, zagen ze de tweede bultrugwalvis, die vastzat op de zeebodem. Hij was verstrikt geraakt in een vislijn, die aan een kreeftenval op de bodem vast zat.

Meyers:

“Deze 8 meter lange bultrugwalvis had touw door zijn mond naar zijn staart lopen en een boei zat vast aan het einde van het touw, wat diep onder water lag.”

Het team gebruikte speciale apparatuur om eerst de staart van de walvis te bevrijden, waardoor hij niet langer op de bodem van de zee werd vastgehouden. Hierna sneed het reddingsteam de rest van het touw weg, waardoor hij weer de vrijheid tegemoet kon zwemmen.

Meyers:

“Daarna begeleidden we de walvis langs de lijnen van de kreeftenvallen naar open water en de walvis zwom zelfverzekerd weg en leek gezond.”

Een derde walvis was waargenomen, terwijl hij vastzat aan een boei, maar later werd alleen de boei gevonden in dezelfde omgeving. SAWDN zal de omgeving nauwlettend in de gaten houden, maar gelooft dat de walvis zelf is losgekomen.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor