ING, Rabobank en ABN AMRO hebben in de afgelopen 5 jaar 3,1 miljard euro aan leningen verstrekt voor goederen die vaak leiden tot ontbossing, zoals soja. Pensioenfondsen, verzekeraars en banken hadden eind 2020 362 miljoen euro in deze goederen belegd. Dit blijkt uit onderzoek van Milieudefensie en Profundo naar de rol van de financiële sector.

Financiële sector Nederland grootste Europese investeerder ontbossing
Ontbossing | Foto: publiek domein

Ook investeren Nederlandse financiële instellingen in bedrijven zoals soja-handelaar Bunge, die meermaals in verband gebracht is met ontbossing en mensenrechtenschendingen. Milieudefensie wil een klimaatplicht voor bedrijven die vervuilers zoals financiële instellingen verplicht ontbossing uit hun keten te verbannen. Wouter Kolk van Milieudefensie:

“De Nederlandse financiële sector is Europees kampioen financieren van ontbossing. Middenin een klimaat- en biodiversiteitscrisis zetten wij ons geld in om deze te verergeren en olie op het vuur te gooien! Het is de omgekeerde wereld. Er moet een klimaatplicht komen die vervuilers zoals de financiële instellingen verplicht hun keten ontbossingsvrij te maken.”

Geldstromen naar ontbossing

Milieudefensie en Profundo onderzochten de geldstromen tussen Nederlandse financiële instellingen en bedrijven die werken met goederen met groot risico op tropische ontbossing: palmolie, rundvlees, pulp en papier, soja, rubber, cacao en koffie. ING, Rabobank en ABN AMRO pompten tussen 2016 en 2021 3,1 miljard euro aan leningen in deze goederen, waarvan twee derde in palmolie en soja. Pensioenfondsen, verzekeraars en banken hebben eind 2020 362 miljoen euro in de zes goederen belegd, waarvan driekwart in rundvlees en palmolie.
.

Banken blijven grootschalig dierenleed financieren met Nederlands spaargeld

Nederlandse financiële instellingen koploper

Uit het onderzoek blijkt dat er geen enkele financiële sector in Europa is die meer geld pompt in deze ontbossingsrisicogoederen dan de Nederlandse. Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen zijn na China en de Verenigde Staten de grootste beleggers in rundvlees en de belangrijkste kredietverleners voor soja. ING en Rabobank staan in de internationale top tien van financiële instellingen die de sojahandel financieren.

Financiële sector Nederland grootste Europese investeerder ontbossing
Ontbossing | Foto: publiek domein

ABP en PFZW nog lang niet duurzaam

ABP en PFZW hebben eind 2020 samen meer dan 100 miljoen euro in het Braziliaanse vleesbedrijf JBS belegd, ondanks JBS nog steeds vee afneemt van boerderijen waar illegaal ontbost is. Voor Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) en Pensioenfonds voor de Metalelektro (PME) is dit reden geweest te stoppen met beleggen in JBS en andere Braziliaanse vleesbedrijven. ING, ABN AMRO en Rabobank hebben afgelopen 5 jaar ruim 120 miljoen euro geleend aan de soja- en palmoliehandelaar Bunge, die in verband wordt gebracht met 60.000 hectare ontbossing en met mensenrechtenschendingen tegenover land- en milieubeschermers in Brazilië. Wouter Kolk:

“De vrijwillige aanpak om financiële stromen te verduurzamen faalt. Terwijl de ontbossing in Brazilië het hoogste peil in 15 jaar heeft bereikt, blijven Nederlandse banken en pensioenfondsen miljoenen investeren in de bedrijven die verdienen aan deze verwoesting. Het besluit van ABP om uit fossiel te stappen was een belangrijke stap, maar om een echte klimaatleider te worden, moet het fonds ook kappen met kappen.”

Financiële sector Nederland grootste Europese investeerder ontbossing
Kappen met kappen | Foto: publiek domein

Klimaatplicht voor vervuilende bedrijven

Milieudefensie wil dat de Nederlandse overheid een klimaatplicht voor bedrijven invoert, waardoor alle bedrijven inclusief de financiële instellingen klimaatschade zoals ontbossing uit hun keten verbannen.

Bron:

Rabobank grootste Liegebeest 2018


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.