De eenzaamste olifant ter wereld, Kaavan, is niet meer zo eenzaam. De 37-jarige Aziatische mannetjesolifant leidt nu een waardig leven in Cambodia Wildlife Sanctuary (CWS), zo laat dierenwelzijnsorganisatie FOUR PAWS International (VIER VOETERS) in een verklaring weten. Kaavan bloeit op in de Cambodjaanse jungle.

Olifant Kaavan bloeit op in Cambodjaanse jungle
Olifant Kaavan bloeit op in Cambodjaanse jungle | Foto: screenshot video video FOUR PAWS International/YouTube

Kaavan is geboren in Sri Lanka. Hij werd op jonge leeftijd weggehaald bij zijn moeder en in 1985 naar de dierentuin gebracht van Islamabad – Marghazar Zoo – in Pakistan.. Vijf jaar later kreeg hij gezelschap van vrouwtjesolifant Saheli, maar nadat zij in 2012 overleed, bleef Kaavan alleen achter.
.

#GNvdD: Pakistans eenzaamste olifant Kaavan eindelijk bevrijd

Na redding bloeit Kaavan op

Een jaar geleden werd Kaavan gered van een triest en eenzaam leven in Marghazar Zoo. Hij was de enige Aziatische olifant in Pakistan. Kaavan woonde 35 lange jaren in de dierentuin, waarvan de laatste acht jaar helemaal alleen. FOUR PAWS dierenarts Amir Khalil, die de reddingsmissie van Kaavan leidde, zei dat de olifant ernstige gedragsproblemen vertoonde in Marghazar Zoo. Het dier schudde met zijn kop en bleef heen en weer ijsberen in zijn verblijf. Khalil:

“35 jaar gevangenschap veroorzaakt veel trauma’s, maar Kaavan boekt grote vooruitgang. Hij loopt rond in zijn ruime jungleverblijf en neemt een bad in zijn vijver. Kaavan heeft zijn natuurlijke instincten weer gevonden en kan genieten van andere olifanten in de buurt. Kaavan leeft het leven dat hij verdient. Ik kijk ernaar uit hem zo snel mogelijk te bezoeken om met eigen ogen te zien wat het afgelopen jaar voor verschil heeft gemaakt.”

De olifant leeft nog niet samen met andere olifanten. Het team van CWS blijft de ontwikkeling van Kaavan wel volgen en zal bepalen of hij belangstelling krijgt voor een metgezel. Tot die tijd kunnen de olifanten in aangrenzende verblijven wennen aan elkaars geur en elkaars slurf aanraken.

olifant Kaavan
Olifant Kaavan ontmoet voor het eerst in jaren een soortgenoot | Foto: Zartaj Gul Wazir/Twitter

Pakistan verbiedt olifantenimport

Na de redding van de olifant kwam ook de impact van Kaavan’s nalatenschap. In september 2021 kondigde het Hooggerechtshof van Islamabad een verbod aan op de invoer van nieuwe olifanten omdat het land niet beschikt over plaatsten met geschikte leefomstandigheden voor de dieren. Het ministerie van Klimaatverandering volgde het advies van FOUR PAWS hierover op.

In mei 2020 besloot het Hooggerechtshof van Islamabad dat alle dieren die in de dierentuin van Islamabad leefden, overgebracht moesten worden naar een opvangcentrum. Naast Kaavan, werden ook 38 andere dieren door FOUR PAWS herplaatst. Beren Suzie en Bubloo waren de laatste twee dieren die gered werden uit de dierentuin. Deze redding betekende dat de dierentuin de poorten voorgoed zou gaan sluiten.

Olifant Kaavan bloeit op in Cambodjaanse jungle
Kaavan in het vliegtuig | Foto: screenshot video video FOUR PAWS International/YouTube

Olifant per vliegtuig

De redding van Kaavan was wereldnieuws. FOUR PAWS International, Islamabad Wildlife Management Board (IWMB), de nationale autoriteiten, zangeres Cher en zakenman Eric Margolis transporteerden de olifant per vliegtuig van Pakistan naar Siem Reap in Cambodja. Om Kaavan voor te bereiden op zijn vertrek oefende het team van FOUR PAWS met hem veilig en stressvrij in- en uit te stappen in de transportkist. Khalil gebruikte ook andere creatieve manieren om de olifant rustig te houden, zoals een serenade van Frank Sinatra’s ‘My way’.

Wereldwijd zijn er slechts enkele volwassen olifanten per vliegtuig overgebracht. Voor de dierenwelzijnsorganisatie was het de eerste verplaatsing van een olifant per vliegtuig. Khahil zegt over de redding:

“Kaavan’s redding was een buitengewone ervaring. We hebben een olifant overgebracht van Pakistan naar Cambodja tijdens een wereldwijde pandemie, samen met Cher. Ik ben er trots op dat we deel uitmaken van dit unieke verhaal.”

Bekijk hieronder hoe de redding van Kaavan verliep en hoe goed het een jaar later met hem gaat:
.

.
Bronnen:

Olifant Kaavan is bevrijd, nu Buba nog

Bezwaar ontheffing Buba onterecht afgewezen, Bite Back neemt stappen

©AnimalsToday.nl Jane Sauer