Het ministerie van LNV heeft het bezwaar van stichting Bite Back tegen de permanente ontheffing voor olifant Buba en zebra Smiley afgewezen. Hierdoor moeten deze dieren bij het circus blijven, al mogen ze niet meer optreden. Onterechte beslissing van LNV, vindt Stichting Bite Back, want een permanente ontheffing druist in tegen de belangen van Buba en Smiley.

Bezwaar ontheffing Buba onterecht afgewezen, Bite Back neemt stappen
Mag Buba ooit naar Elephant Haven? | Foto: Bite Back

Eerder verkregen documenten uit een Wob-verzoek gaven aan dat het ministerie 180 graden draaide, na de aangenomen moties van CDA en PVV in de Tweede Kamer. Bite Back zal in beroep gaan tegen de beslissing. Woordvoerder Alex Romijn:

“We zijn teleurgesteld in het besluit, maar het komt ook niet geheel onverwacht. Het ministerie geeft nu als argument tegen het bezwaar dat de resocialisatie van Buba (en Smiley) intensief zal zijn en veel tijd zal kosten. Dit was eerder geen bezwaar toen het ministerie vóór verplaatsing van de dieren naar een opvang was.“

Er verstrijkt nu nog meer tijd voor olifant Buba, terwijl ze al in Frankrijk had kunnen genieten van haar nieuwe omgeving. Inmiddels is in Elephant Haven, de beoogde opvang voor Buba, al een eerste bewoner aangekomen.
.

.
Naast het bezwaar omtrent Buba werd ook bezwaar gemaakt tegen de ontheffing voor zebra Smiley die – illegaal – bij het circus verbleef. Romijn:

“Ook Smiley verdient een beter leven en dat kan bij een opvanglocatie in België. Smiley kan daar – als sociaal dier – met soortgenoten zijn in plaats van alleen bij het circus.“

Afgelopen week toonde een documentaire van Zembla al aan hoe rondom orka Morgan fouten zijn gemaakt door het ministerie van LNV. Romijn:

“Het verhaal van Morgan zou een wijze les moeten zijn geweest, maar wederom maken ze fouten, waardoor het belang van een individu geschaad wordt. Dit keer waren de experts en ambtenaren van mening dat de olifant beter af was bij een opvang, maar is het vooral tegengehouden doordat minister Schouten tegen het belang van de olifant instemde om de aangenomen moties uit te voeren.“

Bite Back vindt dat de belangen van Buba en Smiley nu ernstig geschaad zijn. Niet de beste oplossing is gekozen, maar er is vooral gespeeld met het lot van deze dieren in de politieke arena. Bite Back zal daarom in beroep gaan.

Bron:

Karen’s blog: Geen verblijfsvergunning voor Buba maar direct uitzetten!