Vogelgriep zal niet meer verdwijnen en daarom zou alle commercieel gehouden pluimvee ertegen ingeënt moeten worden. Er moet snel een vogelgriepvaccin komen, zo luidt de oproep van een groep dierenrechtenorganisaties in een brandbrief aan de Vaste commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Brandbrief: Verplicht vogelgriepvaccin voor pluimvee
Vogelgriep zal niet meer verdwijnen en daarom zou commercieel gehouden pluimvee ertegen ingeënt moeten worden | Foto: publiek domein

In de brandbrief (pdf) doen de dierenorganisaties de dringende oproep tot een snelle ontwikkeling van een vaccin tegen vogelgriep, met een verplichte vaccinatie van vogels op pluimveebedrijven. Daarnaast willen de dierenorganisaties dat er meteen gestopt wordt met het preventief vergassen van pluimvee bij de minste verdenking van vogelgriep. De organisaties streven naar afbouw van de intensieve dierhouderij.
.

Besmettingskans vogelgriep klein, toch 9500 leghennen gedood

Verplicht vogelgriepvaccin voor pluimvee

Comité Dierennoodhulp schreef de brandbrief samen met de Dierenrechten Alliantie, Diervriendelijk Nederland, Rechten voor al wat leeft en Animal Earth:

“Binnen een week tijd zijn er 156.600 kippen vergast waarvan een groot deel preventief. Waar de overheid grote druk uitoefent op mensen om zich tegen corona te laten vaccineren, moeten miljoenen kippen een vaccin tegen vogelgriep ontberen enkel vanwege economische belangen.”

In de brandbrief refereren de organisaties aan hoogleraar Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren aan de Universiteit Utrecht, Arjan Stegeman. Hij ziet vaccineren als de enige oplossing tegen hoog pathogene vogelgriep. Stegeman pleit ervoor om volop in te zetten op vaccinatie tegen vogelgriep:

“Er is ook een verplichte vaccinatie tegen Newcastle Disease (NCD), dus waarom zou dat tegen vogelgriep niet kunnen? Een vogelgriepvaccin maken hoeft niet moeilijk te zijn. Het verschilt niet veel van het maken van het griepvaccin voor de mens, waarvan er jaarlijks honderden miljoenen worden gemaakt.”

De dierenorganisaties maken zich ook zorgen over het risico van nieuwe zoönosen; ziekten die van dier op mens kunnen overspringen. Bij intensieve dierhouderij kunnen gevaarlijke varianten van virussen ontstaan, met risico voor dier én mens.
.

107.000 vleeskuikens afgemaakt om vogelgriep in Grootschermer

Tikkende tijdbom

Als er een dierziekte uitbreekt in de pluimveehouderij doen de aantallen ‘preventief geruimde’ slachtoffers huiveren, zoals afgelopen week het geval in Otterlo, Grootschermer, Barneveld en Zeewolde. Binnen een week tijd zijn er 156.600 dieren vergast, waarvan een groot deel preventief:

“277 pluimveebedrijven met miljoenen kippen binnen een straal van 10 kilometer in Barneveld is niet normaal en een tikkende tijdbom voor een nieuwe pandemie, die ook op ons mensen over kan overslaan.”

Miljoenen kippen ontberen een vaccin tegen vogelgriep omdat het geld kost. Vrije-uitloopkippen, biologische kippen, kalkoenen en eenden zitten daarom ook weer maandenlang binnen, met duizenden dicht op elkaar gepakt vanwege de landelijke ophokplicht:

“De dieronwaardige intensieve dierenindustrie, met haar overvolle stallen en voor de dieren – maar ook voor mensen – ongezonde leefomstandigheden, is een van de oorzaken en het gevaar van de uitbraak en verspreiding van de hoog pathogene vogelgriep. Het is bekend dat dieren die onder stressvolle omstandigheden leven een groot risico hebben om ziek te worden.”

Brandbrief: Verplicht vogelgriepvaccin voor pluimvee
Vrije-uitloopkippen zitten weer binnen vanwege de landelijke ophokplicht | Foto: publiek domein

Zeker 2 van de preventieve ‘ruimingen’, die in Barneveld en Otterlo, zijn veroorzaakt door menselijk falen, nadat een persoon het gevaarlijke vogelgriepvirus mogelijk verspreidde. De organisaties willen dat er zo spoedig mogelijk begonnen wordt met het afbouwen van de intensieve dierhouderij, in welke vorm dan ook.

Bron:

  • Persbericht Comité Dierennoodhulp i.s.m. de Dierenrechten Alliantie, Diervriendelijk Nederland, Rechten voor al wat leeft, Animal Earth
  • Lees ook:
    .

Wilt u Q-koorts, corona of longontsteking?

©AnimalsToday.nl