Bij een pluimveebedrijf in het Noord-Hollandse Grootschermer zijn dit weekend maar liefst 107.000 vleeskuikens afgemaakt omdat bij het bedrijf vogelgriep is geconstateerd. Opnieuw toont de intensieve (pluim)veehouderij aan dat de massale vee-industrie niet meer past in het huidige tijdsbeeld.

107.000 vleeskuikens afgemaakt om vogelgriep in Grootschermer
107.000 vleeskuikens afgemaakt om vogelgriep in Grootschermer | Foto: publiek domein

Er zou sprake zijn van de zeer besmettelijke gevaarlijke variant van het vogelgriepvirus. In de nabije omgeving is nog een bedrijf met pluimvee. Dat wordt gemonitord op vogelgriep, maar preventieve ‘ruiming‘ wordt overbodig geacht omdat er in een gebied van 10 kilometer rond het besmette bedrijf in Grootschermer geen andere pluimveehouderijen zijn. Er is een vervoersverbod voor pluimveebedrijven in de 10 kilometer-zone. Dat betreft het transport van alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie waar vogels gehouden worden. Ook pluimveemest, gebruikt strooisel voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte mogen niet vervoerd worden. Sinds de besmetting in Zeewolde geldt sinds vorige week in heel het land een ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee.

Ook in Otterlo

In het Gelderse Otterlo werden zondag ook nog eens 4100 vleeskuikens afgemaakt, omdat er een ‘risicovol contact’ heeft plaatsgevonden tussen het bedrijf in Grootschermer en Otterlo. Dit was vorige week ook de reden van de ‘ruiming’ in Barneveld, waar 9500 legkippen dood moesten nadat een veearts eerst het besmette bedrijf in Zeewolde had bezocht en daarna naar de pluimveehouderij in Barneveld ging. Het is absurd dat dit soort risicovolle contacten plaatsvinden terwijl er vogelgriep op de loer ligt.
.

Vogelgriep in Zeewolde, landelijke ophokplicht pluimvee

107.000 vleeskuikens

Vooral de schaal waarop in Grootschermer dieren vergast worden is verbazingwekkend, met in één klap ruim honderdduizend afgemaakte levende wezens, omdat de mens dieren houdt op een wijze die in de huidige tijd niet meer te handhaven valt. Inmiddels word aangenomen dat het vogelgriepvirus een blijvertje is en dat legt een bom onder de intensieve pluimveehouderij. Eén besmetting en de gevolgen zijn niet te overzien, net zolang totdat er geen verzekeraar meer is die deze bedrijven als klant wil en er doorlopend een vervoersverbod en ophokplicht gelden.

Het inzicht groeit dat deze vorm van industriële dierhouderij ouderwets is en vraagt om afschaling, maar het aantal megastallen neemt nog steeds toe, niet af. Het zal niet lang meer duren eer we door de realiteit gedwongen worden om deze vorm van geld verdienen aan dieren serieus onder de loep gaan leggen, omdat de risico’s op dierziekten die uitgroeien naar een zoönose te groot zijn geworden om te gokken dat het allemaal wel losloopt.

Grootschermer en Otterlo

Daarom als afsluiting nog eenmaal het nieuws: bij een pluimveebedrijf in het Noord-Hollandse Grootschermer zijn dit weekend maar liefst 107.000 vleeskuikens afgemaakt en in Otterlo 4100. De sector kan trots zijn op wat men allemaal heeft bereikt.

Bronnen:

Besmettingskans vogelgriep klein, toch 9500 leghennen gedood

©AnimalsToday.nl BVR