Sinds het middaguur is een landelijke ophokplicht van kracht voor alle commerciële pluimveebedrijven. Dat maakte demissionair minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bekend. Bij een biologisch pluimveebedrijf in Zeewolde, Flevoland, is vogelgriep vastgesteld. Het zou gaan om een ‘ernstige’ variant. Er worden 36.000 kippen afgemaakt.

Vogelgriep in Zeewolde, landelijke ophokplicht pluimvee
Vogelgriep in Zeewolde, landelijke ophokplicht pluimvee | Foto: publiek domein

Het ministerie schrijft:

“Met het oog op de uitbraak in Zeewolde, toenemende vondsten van dode wilde vogels in noord Nederland én besmette wilde vogels in Duitsland, stelt minister Schouten een landelijke ophokplicht in voor commercieel gehouden pluimvee. Dit gebeurt om het risico op insleep van het vogelgriepvirus uit wilde vogels bij bedrijven in Nederland te verkleinen.”

Landelijke ophokplicht, regionaal vervoersverbod

Om verspreiding van het virus te voorkomen worden alle 36.000 dieren op het bedrijf in Zeewolde door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) afgemaakt. In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Zeewolde liggen 6 andere pluimveebedrijven, die worden onderzocht op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rondom het bedrijf liggen nog 9 andere pluimveebedrijven. Minister Schouten heeft een vervoersverbod voor deze bedrijven afgekondigd met betrekking tot pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Ook andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte mogen niet vervoerd worden. Tevens is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels. Het ministerie schrijft verder:

“Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- (zoals duiven en parkieten) en kippen zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden.”

Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden hierover. Op 6juli was de vorige ophokplicht afgeschaft.

Bron:

18.000 kalkoenen vergast om vogelgriep