Een dierenrechtenorganisatie klaagt YouTube aan, want er blijven video’s op het platform naar boven komen waarin dieren op misselijkmakende wijze misbruikt worden voor entertainmentdoeleinden en om geld te verdienen. Nu stelt de organisatie YouTube aansprakelijk en wil dat het videoplatform al dit soort video’s verwijdert.

YouTube aangeklaagd voor misselijkmakende video’s
YouTube aangeklaagd voor misselijkmakende video’s | Foto (illustratief): publiek domein

YouTube is een plek waar je creatieve mensen kunt volgen, recepten ontdekt, videoarchieven bekijkt, poezenfilmpjes vindt, muziek luistert en instructievideo’s zoekt. Jammer genoeg zijn er ook duizenden filmpjes te vinden die meer leed de wereld inbrengen. Zo is het al jaren bekend dat dieren gebruikt worden om volgers en likes te verkrijgen en om geld te verdienen.

Schokkende beelden

In verschillende video’s is te zien dat honden worden vastgebonden aan treinrails, dieren tussen spaken van fietsen worden geplaatst en baby-apen in een klein hokje worden gehouden en daarna worden geslagen en geknepen. Het grootste aanbod is er in slangen die hun prooi moeten zien te overmeesteren. Deze prooien zijn meestal kleine dieren die vastgebonden zitten en geen kant op kunnen. De gestreste beestjes worden in de opmerkingen onder de video aangemoedigd en uitgelachen.

Hieronder kun je een voorbeeld zien. De uitgelichte foto geeft al aan dat dit geen beelden zijn die we graag delen. Ze zijn dan ook schokkend:

Gigantisch aanbod

YouTube heeft een nieuw beleid toegevoegd aan de manier waarop ze video’s controleren. Woordvoerder van YouTube, Ivy Choi, laat weten:

“We zijn het ermee eens dat inhoud die geweld of misbruik jegens dieren afbeeldt, geen plaats heeft op YouTube.”

Helaas doet het platform te weinig om het daadwerkelijk tegen te gaan. 146 kanalen waarop meer dan tweeduizend video’s staan die meer dan één biljoen keer bekeken zijn, waren bekend bij het populaire mediaplatform. Zeventig procent van deze video’s werden in de afgelopen achttien maanden niet eens bekeken voor controle.

Lady Freethinker

Dat is de reden waarom dierenrechtenorganisatie Lady Freethinker YouTube nu aanklaagt. De organisatie wil een betere regulering van video’s en een verbod op iedere vorm van mishandeling van welk dier dan ook. Dit verbod omvat ook het genre wat steeds populairder wordt: reddingvideo’s.

Youtuber fake rescue missions to earn money through support with the same animals over and over again on his channel “happy dog” ! Please help to save them and spread the information! (Link in the comments)
byu/KaosuNoNeko inawfuleverything

De dierenrechtenorganisatie heeft eerder al hondengevechten in Chili en hondenvlees veilingen in Zuid-Korea weten te ontmaskeren. De groep vertelt:

“YouTube is op de hoogte van deze video’s en hun rol bij de verspreiding van de video’s, evenals de voortdurende steun voor de creatie, productie en verspreiding van deze video’s. Het is jammer dat YouTube ervoor heeft gekozen om winst te stellen boven principes van ethische en humane behandeling van onschuldige dieren.”

De laatste druppel

Het wereldwijde videoplatform reageert op geen enkel bericht. Echter, de aanklachten lopen alleen maar op. Steeds meer mensen kunnen zich niet meer vinden in het dierenleed en het verdienmodel van het platform, dat doordrenkt is met reclame. De aankomende rechtszaak moet ervoor zorgen dat geen enkel dier meer online op een schadelijke manier kan worden gebruikt.

Lady Freethinker heeft hun kennis proberen aan te bieden aan YouTube. Zij hebben een groot aanbod aan manieren waarop dit goed geregeld kan worden. Het videoplatform laat weten hier niet voor open te staan. Behalve als er een brief wordt gestuurd met de namen, kanalen en het grensoverschrijdend gedrag. Dan wordt het binnen een week van de website gehaald. Lady Freethinker laat hierover los:

“We hebben meerdere keren geprobeerd een zinvol gesprek met hen te hebben. We kloppen op de deur, en niemand doet open. Dus deze rechtszaak is de laatste druppel.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Maury Senden