Terwijl in Nederland het dramatische besluit is genomen dat ex-circusolifant Buba bij het circus moet blijven, is de bevrijding van ’s werelds eenzaamste olifant Kaavan een voorbeeld hoe het ook kan. Kaavan woonde jarenlang onder erbarmelijke omstandigheden en zonder soortgenoten in de Marghazar Zoo, een oude dierentuin in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. In mei werd door het Pakistaanse hogergerechtshof besloten dat de leefomstandigheden van Kaavan niet voldeden aan de dierenbeschermingswetgeving en dat hij naar een opvang mocht. Daar is de 36-jarige olifant deze week aangekomen.

olifant Kaavan
Olifant Kaavan ontmoet voor het eerst in jaren een soortgenoot | Foto: Zartaj Gul Wazir/Twitter

De Aziatische olifant Kaavan werd in 1985 als eenjarige bij zijn moeder weggehaald en aan de dierentuin geschonken door de voormalige Sri Lankaanse dictator-generaal Zia-ul-Haq. Aanvankelijk leefde hij samen met een soortgenoot, maar die overleed in 2012, waarna Kaavan een eenzaam bestaan leidde. De olifant begon gefrustreerd gedrag te vertonen, zoals schudden met het hoofd en omdat hij steeds humeuriger werd moest Kaavan aan de ketting.
.

.
De olifant leefde in een veel te kleine omgeving, had alleen een vies zwembadje en kon op geen enkele wijze olifant zijn. Bewakers stalen voedsel van Kaavan en ook andere dieren konden het verblijf binnendringen en gingen aan de haal met groenten en fruit bestemd voor de olifant.
.

#GNvdD: Cher zet zich in voor eenzame olifant Kaavan

.
In mei 2020 oordeelde de opperrechter van het Islamabad High Court dat er een einde moest komen aan het leed van Kaavan, omdat de olifant en ook andere dieren in de dierentuin geen normaal leven kon leiden:

“Er zijn onvoldoende voorzieningen en middelen om levensomstandigheden te garanderen die zouden voldoen aan de gedrags-, sociale en fysiologische behoeften van de dieren.”

Zangeres Cher heeft zich altijd ingezet voor Kaavan en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.
.

.
Deze week werd Kaavan overgebracht naar een opvang in Cambodja. Om de vliegreis goed te doorstaan werd hij door specialisten van Four Paws (VIER VOETERS) voorbereid, om niet bang te zijn in een kleine ruimte en de harde geluiden:
.

.
De training verliep naar wens en hierdoor kon de reis van Kaavan beginnen.
.

.
De vlucht was succesvol en olifant Kaavan arriveerde heelhuids in Cambodja, waar hij werd opgewacht door Cher.
.

.
Direct na aankomst in zijn nieuwe verblijf, Cambodia Wildlife Sanctuary in Siem Reap, ging Kaavan op onderzoek uit. Er is afleiding en speelgelegenheid voor de olifant, er ligt zand om natuurlijk gedrag te stimuleren en er zijn soortgenoten in de buurt. De eerste kennismaking liet niet lang op zich wachten, in de vorm van slurfcontact.
.

.
Op 1 december 2020 bleek helemaal hoe geweldig geslaagd de bevrijding van Kaavan is geweest. Het ontbijt in zijn nieuwe thuis was samen met twee damesolifanten. Hoewel ze nog niet in direct contact kunnen komen is duidelijk dat de meiden Kaavan direct geaccepteerd hebben. Kaavan maakt een geweldige indruk, wat niet vreemd is, want olifanten hebben soortgenoten nodig om niet weg te kwijnen.
.

.
Na een vreselijk leven in een afschuwelijke dierentuin oordeelde een rechter dat Kaavan geen leven kon leiden wat een olifantwaardig bestaan opleverde. De dierenbeschermingswet van Pakistan werd gerespecteerd en dat leverde een nieuw leven op voor de olifant. Hoe mooi zou het zijn wanneer in Nederland de wetgeving op eenzelfde wijze werd nageleefd?

Olifant Kaavan bevrijd, nu Buba nog

In dezelfde week dat Kaavan eindelijk is bevrijd werd in Nederland de Afrikaanse olifant Buba veroordeeld tot een definitief bestaan in een geheel ongeschikte omgeving. Niet omdat dit goed is voor de olifant, maar omdat haar ‘eigenaar’, circus Freiwald, in staat is geweest om een meerderheid te doen geloven dat zij de familie zijn van Buba, in plaats van echte soortgenoten.
.

#FreeBuba: Moties aangenomen, Buba blijft gevangene van Freiwald

.
In 2015 gloorde er nog hoop voor Buba en andere circusolifanten, want toen ging de wet in dat circussen niet langer wilde dieren mochten houden en meevoeren. Maar er werd een uitzondering gemaakt voor Buba, omdat er zogenaamd geen geschikte opvang zou zijn. En zelfs nu die er wel is, in de vorm van Elephant Haven European Elephant Sanctuary (EHEES) in het zuidwesten van Frankrijk, menen hele groepen nog steeds dat Buba beter af is door heen-en-weer gesleept te worden door een circus, dat niet eens het geld heeft om voor Buba te zorgen. En daarvoor wil de familie Freiwald ook nog eens vele tienduizenden euro’s van de belastingbetaler ontvangen.
.

.
Het is aan minister Carola Schouten om te bepalen of de moties nageleefd gaan worden of dat ze in al haar wijsheid besluit om contact op te nemen met EHEES. Sofie en Tony kunnen haar vertellen waarom Buba echt beter af is in de gespecialiseerde opvang, waar op termijn meer olifanten komen en Buba de kans krijgt om ooit nog eens de slurf van een andere olifant aan te raken. Zo schudden olifanten elkaar namelijk de hand.
.

.
Bronnen:

©AnimalsToday BVR