Meldde PiepVandaag donderdag nog dat vlinders de lente in hun bol hebben, bij vleermuizen is het niet veel anders. De eerste vleermuizen zijn al ontwaakt uit hun winterslaap en gesignaleerd. Maar eigenlijk is dat nog veel te vroeg!

grote rosse vleermuis
Foto: Wikimedia Commons

Vleermuizen eten vooral insecten. In de zomer zijn die er volop, maar in de winter niet. Dus houden de vleermuizen een winterslaap, nadat ze in de herfst een vetreserve hebben opgebouwd. De dieren zoeken een veilige, donkere, vochtige en koude (maar wel vorstvrije) plek op en brengen hun lichaamstemperatuur terug tot nét boven de omgevingstemperatuur en hun hartslag en ademhaling dalen. Wanneer de temperatuur in het voorjaar weer stijgt, ontwaakt de vleermuis, wat hem erg veel energie kost.

Deze winter is zo mild, dat veel vleermuizen moeite hebben gehad in hun winterslaap te blijven. De afgelopen herfst was zeer nat, waardoor de dieren geen goede vetreserve hebben kunnen opbouwen. De dieren die nu al ontwaakt zijn, moeten leven van een zeer karig dieet, want insecten zijn er nog niet veel. Vele vleermuizen zullen op dit dus moment zwak zijn. De hoop is dat de dieren toch sterk genoeg zijn om te overleven.

Bron: Natuurbericht ©PiepVandaag.nl Monique Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.