Ook de Stray Animal Association Netherlands (SAANetherlands) is niet te spreken over de NVWA met betrekking tot de aanpak van de malafide hondenhandel. Zij stuurden House of Animals een reactie, waarin ze de NVWA verwijten de malafide hondenhandel te faciliteren, terwijl stichtingen die zwerfhonden helpen adopteren gedwarsboomd worden.

SAANetherlands: NVWA faciliteert broodfok, hindert zwerfdierenhulp
SAANetherlands: NVWA faciliteert broodfok, hindert zwerfdierenhulp | Foto (illustratief): publiek domein

“De NVWA kan niet langer toezien hoe illegaal gefokte honden onder erbarmelijke omstandigheden worden geboren en de maatschappelijk verontwaardiging is groot”, constateert woordvoerder René Loman in het Algemeen Dagblad van 4 oktober 2021.

De maatschappelijke verontwaardiging is groot, omdat de NVWA al decennia niet ingrijpt. Dossier na dossier krijgt de NVWA aangeleverd. In bijna alle consumentenprogramma’s en talkshows op de Nederlandse televisie is het falen van de NVWA langsgekomen. De NVWA heeft gemiddeld 25 vacatures openstaan voor inspecteurs en uit een rapport in opdracht van het ministerie van LNV uit september 2020 blijkt dat de NVWA met een groot capaciteitstekort kampt.
.

NVWA faalt bij aanpak fraude puppyhandelaar

.
Ondertussen staan inspecteurs binnen 48 uur op de stoep bij kleine stichtingen die op legale wijze, vaak voor volwassen buitenlandse honden, in Nederland een baasje zoeken. Die transporten worden keurig zoals het hoort vooraf aangemeld in TRACES (Trade Control and Expert System).

Onlangs heeft de Nederlandse overheid de regels aangescherpt voor de legaal werkende Nederlandse zwerfdierstichtingen, waardoor zij gedwongen worden te stoppen. De NVWA verbiedt stichtingen honden rechtstreeks onder te brengen bij een adoptant of een gastgezin. Door deze en andere regels, die indruisen tegen de geldende EU Verordeningen wordt het (malafide) hondenhandelaren juist makkelijker gemaakt.

Kamervragen van 26 mei 2021 over de onwerkbare situatie voor zwerfdierstichtingen worden simpelweg niet beantwoord. De NVWA faciliteert juist de malafide hondenhandel.

Stray Animal Association Netherlands (SAANetherlands)

SAANetherlands is een samenwerkingsverband van nu zo’n 40 legaal werkende zwerfdierstichtingen. SAANetherlands is ontstaan uit onvrede over de ontbrekende en onjuiste informatievoorziening aan legale zwerfdierstichtingen door de Nederlandse overheid.

  • Lees ook:
    .

Marktplaats: NVWA adviseert puppy’s uit Oost-Europa te blijven aanbieden

#Kwijt herdenkt slachtoffers malafide puppyhandel

©AnimalsToday.nl