De grote ivoorsnavelspecht en nog 22 andere plant- en diersoorten in de VS kunnen volgens de US Fish and Wildlife Service van de lijst met bedreigde soorten. Ze worden niet meer waargenomen en zijn waarschijnlijk uitgestorven.

grote ivoorsnavelspecht
De grote ivoorsnavelspecht is uitgestorven | Foto: bewerkt door Jerry A. Payne, origineel (1935) Arthur A. Allen via Wikipedia

De US Fish and Wildlife Service publiceerde vorige week een lijst met 23 planten en dieren die de mens mogelijk nooit meer zal kunnen aanschouwen. Een daarvan is de grote ivoorsnavelspecht (Campephilus principalis), een zeer opvallende verschijning van om en nabij een halve meter lang en een halve kilo zwaar, met een grote rood-zwarte kuif, wit op zwarte nekstrepen, witte vleugels, zwarte staartveren en een forse ivoorkleurige snavel. Het was de één na grootste spechtensoort op aarde, na de verwante keizerspecht (Campephilus imperialis) in Mexico, maar die is waarschijnlijk ook uitgestorven. De IUCN-status van beide soorten is ‘kritiek’.
.

.
De grote ivoorsnavelspecht leefde van oorsprong in een groot deel van de zuidelijke staten in de VS. Een eeuw geleden, in de jaren ’20, was de specht al een zeldzame  verschijning. De mogelijk laatste waarneming vond plaats in de jaren ’50 aan de golfkust in Louisiana. Vanwege hun veren en vooral snavel werden de vogels bejaagd en uiteindelijk uitgeroeid. Van de snavel werden dure sieraden gemaakt. Toen landbouw de plek innam van beboste moerassen met veel oud en vermolmd hout, verdween steeds meer leefgebied van de ivoorsnavelspecht en werden ze nog gevoeliger voor de gevolgen van de jacht. Dat resulteerde in hun einde.

Op Cuba leefde een soort die nauw verwant was aan de grote ivoorsnavelspecht in Noord-Amerika, maar die is sinds 1987 niet meer waargenomen. De spechtensoorten zijn endemisch, wat inhoudt dat ze elders ter wereld niet voorkomen.
.

.
In 2004 werd nog hoopvol gemeld dat er een grote ivoorsnavelspecht was waargenomen langs de benedenloop van de rivier de Arkansas, in het oosten van de gelijknamige staat. Maar er is veel kans dat het daarbij ging om een algemeen voorkomende Noord-Amerikaanse helmspecht (Dryocopus pileatus), die lijkt op de ivoorsnavelspecht. De waarneming is dus niet bevestigd.

Alle 23 uitgestorven dier- en plantensoorten op de lijst van de US Fish and Wildlife Service zijn hier te vinden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR