Wanneer contractarbeider Roberto Navarez tijdens zijn werk in Sacramento (VS) een nest ontdekt, laat hij alle werkzaamheden staken. Er komen twee kleine vogeltjes tevoorschijn. De bulldozers die op het punt stonden op hen af te komen, werden net op tijd stil gezet en de babyvogels konden worden gered.

babyvogels
Babyvogels gered van bulldozers op bouwplaats | Foto: U.S. Army Corps of Engineers Sacramento District

De bouwvakkers die op de bewuste dag aan het werk waren, zorgden ervoor dat de dieren niks kon gebeuren. Ze namen zelfs de tijd om te wachten tot de ouders terug zouden komen. Toen het duidelijk werd dat die nergens te bekennen waren, werd er besloten om hulptroepen op te trommelen. Natuurbioloog Pete Morris nam de twee babyvogels mee naar een veilige plek. Eenmaal aangekomen op een koelere plek kwam één van de twee vogeltjes meteen tot leven. Het andere, wat kleinere vogeltje, bleef wat achter.

Reddingsactie

Lee Roork werd meteen opgeroepen. De vertegenwoordiger voor kwaliteitsborging en enthousiaste vogelaar bracht de twee terug naar hun oude nest, waar de ouders uiteindelijk tevoorschijn kwamen. De grootste babyvogel werd onder de vleugels van de ouders genomen, maar het kleinere vogeltje bleef moederziel alleen achter. Roork vertelde:

“Ik was er zeker van dat het vogeltje niet nog eens 24 uur zou overleven, tenzij iemand hem hielp. Het was in een vrij slechte staat, dus ik besloot het te helpen, in plaats van het te laten sterven.”

Lee stuurde een bericht naar zijn vrouw die enthousiast reageerde. Zo belandde Blu bij het dieren liefhebbende gezin.

Van klein vogeltje naar grote vogel

Nadat Blu onverwacht de eerste 24 uur doorkwam, begon Roork en zijn vrouw voor het diertje te zorgen. Tijdens het werken kwam de vogel Lee’s vrouw ‘helpen’. Het ene moment tikte het kleintje met haar snavel het toetsenbord in om te helpen, het andere moment lag ze kalm op de hand van Susans te slapen. Elke dag werd het vogeltje sterker en sterker.

“We waren absoluut verbaasd over hoe snel ze groeide”, zei Susan.

“We gingen naar bed en als we de volgende dag bij haar zouden kijken, was het alsof we een nieuwe vogel zagen – veren die tevoorschijn kwamen waar er voorheen geen waren, haar staartveren zouden een centimeter langer zijn, haar voeten en kleine klauwen groeiden snel.”

Afscheid

Het gezin had maar één doel: de vogel weer terugplaatsen in haar natuurlijke omgeving. Een plan werd gemaakt om het dier te laten wennen aan de buitenwereld en de natuurlijke instincten werden geprikkeld. Pinda’s werden verstopt en baden werden genomen in de frisbee in de tuin. Maar op één dag was Blu het nest uitgevlogen: zelf gekozen wanneer en op welke manier. Een mooi moment, maar toch ook moeilijk voor het gezin dat haar had gered van de dood.

“Hoewel het plan altijd was om haar vrij te laten, waren we allebei diepbedroefd. Maar alleen omdat we teleurgesteld waren dat we geen officieel afscheid van haar hebben kunnen nemen”, aldus Susan.

Blu is daarna nog één keer langs komen vliegen. Om toch even gedag te zeggen en te laten weten dat het goed met haar ging.

Bron:

©AnimalsToday.nl Maury Senden