De Hollandsche Manege op de Amsterdamse Overtoom was dit weekend twee dagen het toneel van Oktoberfeesten. Honderden bezoekers, schlagers en flinke decibellen zorgden voor onrust bij de paarden, die tijdens het evenement in de stallen verbleven. Over twee weken is het weer raak als het Amsterdam Dance Event in de manege is.
De manege lijkt hard op weg om van de paardenbak een festivallocatie te maken. In het Parool zegt Vincent Valk, de eigenaar van de paarden, dat de muren van de stallen zo dik zijn dat de bastonen daar nauwelijks te horen zijn.
Flinke decibellen in de stal
Fractievoorzitter Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren in Amsterdam toog zaterdag in Oktoberfest-tenue én met meetapparatuur naar de manege:
“Tot mijn verbazing kon ik gewoon bij de stallen komen. Niemand vroeg me iets en ik ben die avond meerdere keren gewoon naar de paarden gelopen. De decibellenmeter sloeg uit tussen de 80dba en 90dba in de stal, terwijl wetenschappelijke onderzoekers voor paarden maximaal 65 aanraden! De stal was ook in gebruik voor EHBO en beveiliging. Ongelooflijk, wat een stress door drukte en herrie. Een ontzettend onrustige omgeving voor vluchtdieren. Daarbij toont dit weer aan dat de paarden een bijzaak en verdienmodel te zijn, want welke verantwoordelijke eigenaar laat zijn paarden hele dagen in de bas-herrie staan, waarbij ook de stallen continue gebruikt worden als doorlooproute.”
.
.
Paarden en stress
Dierwetenschapper Sarah Pesie van stichting Dier&Recht over hoe paarden reageren op lawaai:
“Paarden horen zo’n 10 tot 20 keer beter dan mensen en voelen ook de trillingen van geluid via hun hoeven. Ze worden lamgeslagen door alle herrie. Een paard zal niet steeds proberen te vluchten, dat kunnen ze niet in hun kleine, dichte stallen. Het slaapgebrek is een aanslag op hun al matige welzijn op deze manege.”
Ook buurtbewoner Claudia Schoemacher maakt zich grote zorgen om de paarden:
“Naast hinderlijke overlast voor de omwonenden, vind ik het van een ongelofelijke minachting getuigen voor de paarden om deze dieren dagenlang van 12:00 tot 23:00 uur non stop bloot te stellen aan keiharde bas-geluiden. Het is je reinste dierenmishandeling.”
.
.
De Partij voor de Dieren in Amsterdam trok voorafgaand aan het evenement aan de bel bij wethouder Groot Wassink (GroenLinks). De wethouder zou erop aandringen dat de paarden niet aanwezig zijn tijdens het event. Johnas van Lammeren:
“Die oproep is kennelijk niet stevig genoeg gedaan of de Hollandsche Manege heeft er maling aan. Dierenwelzijn heeft duidelijk geen prioriteit in deze manege.”
Daarbij is het nog steeds onduidelijk of de paarden bij de geplande dance-events (ADE) écht weg zijn.
Hollandsche Manege al lang in opspraak
De Hollandsche Manege is de afgelopen jaren vaker in opspraak geweest. De paarden staan bijna continu in hun eigen mest en urine, hebben veel te weinig ruimte en zien zelden of nooit buitenlucht.
.
Misstanden en tekortkomingen bij Hollandsche Manege in Amsterdam
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Als iedereen die paardenwelzijn wél belangrijk vindt nou eens de KNHS een bericht stuurt om te vragen hoe dit een FNRS manege kan zijn? Daarover zeggen ze namelijk:
‘Bij FNRS Ruitersportcentra kun je er van op aan dat de paarden goed worden verzorgd en dat hun welzijn voorop staat’. Hoe dan KNHS Nederland ?
Wat een schande! Kijk naar een ‘ paardgedrag’: kudde, grazen en rust. Die arme dieren daar worden gefolterd. Halsema: sluit die club onmiddellijk en breng de paarden letterlijk in vrijheid
Dierenbeulen
Ongeloof… heb er jaren zelf gereden en toen was het beleid stukken beter… Karen weet daar alles van. Triest dat de manege als festival wordt gebruikt en de paarden niet meer naar buiten gaan…
Niet alleen de paarden worden daar uitgebuit, ook het personeel (wat vaak blijft om de paarden nog enigszins te kunnen helpen) wordt gekleineerd, met ziekte niet uitbetaald, over uren niet gecompenseerd, tegen elkaar uitgespeeld.
De eigenaren willen maar een ding: geld. Over de ruggen van dier en mens.