Miljoenen Braziliaanse wilde dieren sterven of raken gewond door de vele branden, die worden aangestoken om land vrij te maken voor sojateelt, zo waarschuwen activisten. Brazilië is een van ’s werelds grote producenten van sojabonen, een gewas dat vooral wordt gebruikt om dieren uit de intensieve veehouderij te voeden.

Miljoenen wilde dieren sterven door sojaproductie Brazilië
Ara’s sterven door sojaproductie Brazilië | Foto: publiek domein

Dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection (WAP) stelt dat de branden in 2020 ten minste 65 miljoen inheemse gewervelde dieren en 4 miljard ongewervelde dieren hebben getroffen. De door de branden verwonde of gedode diersoorten zouden onder meer jaguars, reuzenmiereneters, moerasherten en Zuid-Amerikaanse ara’s zijn.
.

Opnieuw brand in Zuid-Amerika: ditmaal vlammenzee in Pantanal

Branden in hotspots biodiversiteit

Vorig jaar telde het nationale instituut voor ruimteonderzoek van Brazilië, het Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE), in totaal bijna 223.000 branden. Tot en met september van dit jaar zijn al bijna 137.000 branden geteld. Naar verwachting zullen er in oktober, november en december nog veel meer worden aangestoken. De Braziliaanse organisaties Instituto Homem Pantaneiro (IHP) en Pantanal/MS Technical Animal Rescue Group (GRETAP) werken samen met WAP om gewonde dieren in de Pantanal en Cerrado-gebieden van Brazilië te redden. De teams leggen ontsnappingsroutes aan en zorgen voor water en voedsel.
.

.
Deze gebieden vormen vaak hotspots voor biodiversiteit. Zo is Pantanal het grootste wetland ter wereld, en de Cerrado de grootste savanne van Zuid-Amerika. Beide staan bekend om hun rijke verscheidenheid aan planten en dieren – de Cerrado bevat 5 procent van alle diersoorten ter wereld – maar vormen ook belangrijke centra voor de productie van sojabonen.
.

Dierenleed door bosbranden in Pantanal in Brazilië

Verkoolde jaguars en apen voor intensieve veehouderij

Joao Almeida, directeur van de World Animal Protection Brazilië, vindt dat zijn organisatie niet langer het verband kan negeren tussen de intensieve veehouderij en het onverantwoordelijke gedrag van de grote bedrijven die deze verwoesting veroorzaken. Terwijl de vraag naar vlees over de hele wereld toeneemt, neemt de verwoestende landontginning in de regio toe om plaats te maken voor sojateelt. De directeur beschrijft in de verklaring dat zijn team onder andere geconfronteerd wordt met het zien van:

“…babyherten met verbrande poten, dieren zoals apen en jaguars die volledig verkoold zijn, en andere volledig uitgedroogde of uitgehongerde dieren.”

Volgens WAP is een stop op de bouw van nieuwe intensieve veehouderijen noodzakelijk, om zo de hoofdoorzaak van deze branden aan te pakken. De Braziliaanse sojalobby Aprosoja Brasil heeft hierop niet gereageerd.

Bron:

Nederland in top 5 Europese veroorzakers ontbossing

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee