Een man uit Fargo in North Dakota (VS) is aan het werk gezet door, ja je leest het goed, een rode eekhoorn. Er staat een prachtige zwarte walnotenboom in de tuin van de buurman en de eekhoorn is gek op die noten. Het dier had de auto van de man gekozen als winteropslagplaats voor walnoten.

Rode eekhoorn met walnoot
Rode eekhoorn met walnoot | Foto: publiek domein

Bill Fischer (56), een reizende verzekeringsagent, kwam terug van een vierdaagse reis. Toen hij de motorkap van zijn truck opende stond hem een verrassing te wachten. Duizenden walnoten! Het dier verzamelde de noten binnen een paar dagen tijd toen de truck geparkeerd stond. De auto van Bill, een Chevrolet Avalanche, zat vol met pas gevallen walnoten in schil, ter grootte van een kleine citroen. Voor Bill betekende het dat hij zijn auto walnoot-vrij moest maken. Fischer zegt:

“De rode eekhoorn komt van achteren, rent langs de framerail helemaal naar voren. Op veel plaatsen, in de radiatorventilator tot aan hier en de hoek was bedekt met walnoten. Ik denk dat het dier van plan was om hier te kamperen in de winter.”

.

.
Bill heeft duizenden zwarte walnoten uit zijn truck gehaald en alle kieren en spleten schoongemaakt. Hij heeft in alle hoeken en gaten moeten zoeken naar de walnoten, tot aan de motor toe. Fischer:

“Ik moest de spatborden eraf halen en alle walnoten eruit halen. Ik dacht dat ik ze allemaal had gevonden, maar toen ik de weg op reed en de hoek om ging, rolde er een walnoot in de gleuf waar de ruitenwissers zitten. Ik heb er ook een paar rond de framerails zien rollen, maar daar kan ik niet bij.”

door rode eekhoorn verstopte walnoten
Overal zaten walnoten | Foto: screenshot video VESA Channel/YouTube

Om de twee jaar raak

Volgens de verzekeringsagent gaat het om één eekhoorn. De eekhoorn verstopt sinds 2013 om de twee jaar walnoten in zijn truck. Bill Fischer vertelt aan The Washington Post:

“Er staan andere voertuigen in de buurt van de walnotenboom, maar het is altijd mijn truck. Ik heb mijn auto expres zo ver mogelijk van de boom vandaan geparkeerd, maar toch vindt de eekhoorn de Avalanche weer. De eekhoorn zit in de boom en kijkt hoe ik de walnoten opruim. Het lijkt alsof hij denkt dat de walnoten van hem zijn.”

door rode eekhoorn verstopte walnoten
Foto: screenshot video VESA Channel/YouTube

Onderdeel territorium

De rode eekhoorn staat bekend als territoriaal. Wildlife ecoloog Jaclyn Aliperti heeft zich beziggehouden met een onderzoek waaruit bleek dat de persoonlijkheid van grondeekhoorns gebonden is aan het nemen van risico’s. Ze zegt:

“Het is goed mogelijk dat deze eekhoorn de auto van Bill Fischer beschouwt als een deel van zijn territorium. De motorkap is een gewilde schuilplaats omdat het verborgen en droog is. Het is een perfecte plek om voedselbronnen te verzamelen.”

Fischer maakt een kruidig brouwsel van cayennepeper en tabascosaus en spuit dat onder de motorkap. Dat heeft dit jaar niet geholpen. De eekhoorn vestigde dit jaar een record, zoveel walnoten heeft Fischer nog niet eerder gevonden. Als het walnotenseizoen aanbreekt en de boom kaal is, maakt Fischer zijn auto leeg en geeft de walnoten weg. Het ziet ernaar uit dat de eekhoorn weer op zoek zal moeten gaan naar nieuwe noten voor deze winter.
.

.
Bronnen:

#GNvdD: Geredde eekhoorn en kat lijken wel broertjes (video)

#GNvdD: Nieuwe eekhoornbrug in Roermond

©AnimalsToday.nl Jane Sauer