Boven de Maastrichterweg bij Roermond is een nieuwe eekhoornbrug verschenen, de tweede van de gemeente. In 2013 werd de eerste eekhoornbrug geplaatst over de Heinsbergerweg en dat bleek een succes. Eekhoornbruggen voorkomen dat de dieren slachtoffer worden van verkeer dat hun woongebied doorkruist.

Nieuwe eekhoornbrug in Roermond
De nieuwe eekhoornbrug in Roermond | Foto: screenshot video DeltaLimburg

De nieuwe eekhoornbrug overspant de weg op flinke hoogte, met aan de ene kant park Hattem en aan andere kant een boom bij een vijver.
.

.
De gemeente Roermond heeft destijds gekozen om de eekhoorn en de vlinder extra in de watten te leggen, als doelsoorten in het kader van het project ‘Gemeenten adopteren soorten’. Eind 2013 werd over de Heinsbergerweg de eerste eekhoornbrug opgespannen. Langs deze weg werden in de periode 2010-2012 zeker acht dode eekhoorns aangetroffen.

rode eekhoon
Roermond legt eekhoorns en vlinders in de watten | Foto: publiek domein

Nieuwe eekhoornbrug heeft  kans van slagen

In 2015 werden door de gemeente Roermond beelden gepubliceerd die aantoonden dat de eekhoorns daadwerkelijk gebruikmaakten van hun eigen loopbrug, hoog boven ’t verkeer over de Heinsbergerweg. En op steeds meer plaatsen in het land worden overbruggingen gemaakt om eekhoorns een handje te helpen.
.

.
.
Eekhoornbruggen worden nog wel eens geridiculiseerd, mede na een aantal mislukkingen die erg veel geld kostten, zoals in Den Haag. Daar werd een peperdure stalen eekhoornbrug geplaatst en al snel bleek dat er geen eekhoorn te bekennen was die de brug wilde gebruiken. Terwijl met relatief eenvoudige middelen is te voorkomen dat deze grappige, mooie en karakteristieke dieren niet de dupe worden van ons haastige bestaan. Zij kunnen veilig oversteken als wij dat willen. Het kost wat, maar de waarde is niet uit te drukken in een geldbedrag.

  • DeltaLimburg maakte een korte reportage over de nieuwe eekhoornbrug in Roermond
  • Lees ook:

#GNvdD: Eekhoornbrug Roermond spaart levens (video)

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR