Humane Society International (HSI) heeft uiterst schokkende beelden gepubliceerd van de fok, slacht en ‘verwerking’ van vossen en wasbeerhonden op een Aziatische bontfarm. De gruwelijke wijze waarop de dieren gehouden en gedood worden is het begin van de bontkraag op een jas, die mogelijk straks in Nederland verkocht wordt.

bontkraag
Deze wasbeerhonden eindigen waarschijnlijk als bontkraag in Europa | Foto: via HSI UK

De undercoverbeelden onthullen schokkend lijden van duizenden vossen en wasbeerhonden. Ze worden opgefokt in kleine krappe kooien en hebben een ellendig, stressvol ‘leven’. Wanneer ze gedood worden voor hun pels resulteert dat in pijnlijke, langdurige sterfgevallen. Er zijn vossen gefilmd waarvan herhaaldelijk de kop werd ingeslagen, met catastrofale verwondingen, maar geen onmiddellijke dood. Sommige dieren werden met messen opengesneden en zelfs volledig gevild, terwijl ze duidelijk nog in leven waren.

Van wasbeerhond tot bontkraag

Recent werd ook de omvang gefilmd van een slachtronde die deze maand plaatsvond. Omdat de wereld moet zien en weten welk leed er achter bont schuilt publiceren we deze beelden wel. Ze zijn gefilmd met een drone en tonen een gruwelijke hoeveelheid gevilde dieren, waarvan het bont bestemd is voor onder meer de Europese markt. Let op, ook onderstaande beelden zijn schokkend!
.

.

Terwijl de nertsenfokkerij in Nederland versneld ten onder gaat dankzij het coronavirus, wordt er in andere delen van de wereld als vanouds doorgefokt met nertsen,vossen en wasbeerhonden. Het meeste bont voor export, onder meer naar Europa, komt uit landen en gebieden als China, Finland, Italië, Polen, Hong Kong, India en Thailand.

bontkraag
‘Bontvossen’ in Azië bestemd voor export | Foto: via HSI UK

Bont is nog altijd een miljoenenindustrie, die alleen door wetgeving en de consument platgelegd kan worden. Een Europees importverbod is het meest ideaal, want dan is er geen legale afzetmarkt meer in een grote, belangrijke economische zone. Een verbod is echter niet te handhaven, want het internet maakt het kopen van een jas met bontkraag in China tot een peulenschil.

bontkraag
Huiden van wasbeerhonden eindigen als nutteloze bontkraag | Foto: via HSI UK

Zolang er nog bontfok binnen de Europese Unie plaatsvindt zal een importverbod op basis van dierenwelzijn niet snel tot stand komen. De EU zal eerst bont in zijn geheel moeten uitbannen om geloofwaardig tot een importverbod te komen op grond van dierenleed. Tot die tijd is de EU medeplichtig aan het gruwelijke lijden van pelsdieren als nertsen, konijnen, vossen en wasbeerhonden, die eindigen als nutteloze bontkraag of decadent fashion statement.

bontkraag
Huiden van vossen bestemd voor bontkraag of -jas | Foto: via HSI UK

De bontindustrie is een moordmachine die gestopt moet worden. Dat bewustzijn begint bij de consument: waar komt je bontkraag vandaan en zie hier het dierenleed wat ermee gepaard gaat. Bont is nooit goed te praten.
.

  • Lees ook:

#GNvdD: Docu Bont Girl wint twee Best Social Awards

.
Bron:

©AnimalsToday.nl BVR