Ondanks het verbod op het laten optreden en vervoeren van wilde dieren in circussen dat sinds 15 september 2015 van kracht is, heeft circus Freiwald toch toestemming gekregen om olifant Buba mee te laten reizen naar Heerlen.

Olifant Carla | Foto: Sylvia Hemme
Olifant Carla in circus Renz | Foto: Sylvia Hemme

Olifant Buba is volgens het circus geen wild dier, eerder een familielid dat beter af is bij het circus dan in een dierenopvang. De familie zegt dan ook heel blij te zijn dat Buba weer onderdeel kan zijn van de circusfamilie. Buba zal met het Pinksterweekend op het circusterrein in Heerlen te zien zijn. In de piste mag ze niet komen en ze mag al helemaal niet worden ingezet om te werken daar. Hierna wordt Buba meegenomen naar de volgende speellocatie Kerkrade. Op dit moment verblijft Buba nog in Duitsland.

Buba, Barnum & Bailey
Buba wordt gebruikt als mediastunt door het circus. In 2012 werd nog op het nippertje beslist om haar niet te laten optreden voor een ‘meet & feed’ in Woerden. Ze mag dan gelukkig niet meer ingezet worden om te werken in het circus, maar ze wordt op deze manier nog steeds gebruikt als publiekstrekker. Eind van deze maand liet het grote Amerikaanse circus Ringling Brothers haar olifanten Barnum en Bailey voor het laatst optreden. Het optreden van de dieren die jarenlang in het circus werden gehouden, werd door het circus via live streaming wereldwijd getoond. Gelukkig was het voor deze olifanten de laatste keer dat ze op hoefden te draven. Hopelijk worden de dieren ondergebracht in een voor olifanten geschikte opvanglocatie en kunnen zij de rest van hun leven eindelijk dierwaardig doorbrengen.

Olifant Carla
In Nederland blijft circusolifant Carla van circus Renz Berlin een belangrijk aandachtspunt voor onder andere PiepVandaag. Eind vorig jaar startte PiepVandaag een petitie waarin aandacht werd gevraagd voor het welzijn en de gezondheidstoestand van olifant Carla van Circus Renz Berlin. De petitie werd meer dan 10.000 keer ondertekend en onder de aandacht gebracht van het ministerie van economische zaken. Hierbij werd het verzoek gedaan om handhavend op te treden tegen het circus. Toch werd ook dit jaar ontheffing verleend aan circus Renz voor olifant Carla. PiepVandaag heeft uiteraard wederom bezwaar aangetekend tegen dit besluit.

©PiepVandaag.nl Lydia Zittema