Zo’n 500 Spaanse galgo’s en duizenden mensen liepen mee in een mars tegen het leed van de hazewindhonden en podenco’s in Spanje afgelopen zaterdag 7 mei in Berlijn. In Parijs werd enkele weken geleden ook een dergelijk protest gehouden. Op 21 mei zal er een vergelijkbare mars plaatsvinden in Den Haag, en op 4 juni in Straatsburg. Organisaties die zich inzetten tegen het leed van deze jachthonden, adoptanten en andere geïnteresseerden willen met deze marsen om aandacht vragen bij het Europees Parlement.

mars
Foto: © Facebook Jitka Pejchlová

Berlijn
Overal uit Duitsland reisden Duitse adoptanten van galgo’s naar Berlijn om aandacht te vragen voor het gruwelijke lot van veel galgo’s en andere jachthonden in Spanje. Ook vanuit Spanje reisden dierenwelzijnsorganisaties en de Spaanse dierenpartij PACMA om luid en duidelijk “Basta Ya” (het is genoeg geweest) te roepen. De Spaanse organisatie Galgos del Sur geeft op haar Facebook pagina aan dat het hen aangrijpt om zoveel geredde Spaanse galgo’s in Berlijn te zien en om de enorme, overweldigende steun te ervaren van buiten de Spaanse grenzen.

PACMA plaatste op haar Facebook pagina foto’s van de mars en verklaarde waarom zij helemaal naar Berlijn zijn afgereisd:

“Een delegatie van PACMA is aanwezig geweest bij de mars die door de straten van Berlijn liep, het drama van de jachthonden in Spanje zichtbaar makend. Omdat de Spaanse politici hier niets tegen doen, gaan wij naar het buitenland om de internationale druk te verkrijgen die nodig is om een einde te maken aan de slachtpartij van honden door jagers. PACMA wil het einde van de jacht, met of zonder honden.”

mars
Foto: Partido Animalista Contra el Maltrato Animal

Den Haag
Ook in Nederland zal een mars georganiseerd worden om aandacht te vragen voor het tragische lot van de Spaanse galgo’s en podenco’s. De Nederlandse organisatie Greyhounds Rescue Holland (GRH) organiseert deze mars in samenwerking met de Dutch Galgo Lobby. Beide organisaties zetten zich in voor het einde van het leed van de galgo’s in Spanje. De mars zal plaatsvinden op zaterdag 21 mei, beginnend om 11:00 uur op het Malieveld, Laan van Europa. Het eindpunt is de Spaanse ambassade. Er zal een Europarlementariër van de Partij voor de Dieren spreken, net als de eigenaar van een Spaanse opvang die het zal hebben over de situatie in Spanje. De mars is om 13:00 uur afgelopen. Houd de Facebook pagina van het evenement in de gaten voor gedetailleerde en actuele informatie.

Esther Versluijs, voorzitter van GRH, roept iedereen op om naar de mars te komen:

“Het leed dat windhonden ondergaan in Spanje moet stoppen. Zij kunnen dat zelf niet. Wij zijn hun stem! Loop mee om een vuist te maken tegen dit leed. Samen sterk!”

Je kunt je aanmelden via info@greyhoundsrescue.nl. Je hond mag natuurlijk ook meelopen, ook als het niet om een galgo of podenco gaat.

mars
Foto: Partido Animalista Contra el Maltrato Animal

Achtergrond: het leed van de Spaanse galgo en podenco
Aan het einde van het jachtseizoen, in februari, vindt er in Spanje een massale dump van galgo’s en podenco’s plaats. Veel jachthonden worden gedood, aan hun lot overgelaten of naar een dodingsstation gebracht waar ze meestal na 10 dagen worden gedood. Medewerkers van opvangcentra struinen in februari de dodingstations af om zoveel mogelijke jachthonden te redden.

Minder geluk hebben de galgo’s en podenco’s die levend worden achtergelaten in putten waar ze geen kans hebben om te overleven en waar ze een hongersdood te wachten staat. Windhonden die zich in de ogen van de jagers misdragen worden vaak op gruwelijke wijze gedood: ze worden opgehangen aan bomen terwijl ze nog net de grond kunnen raken, wat leidt tot een langzame en wrede dood. De galgo kan beschouwd worden als het meest verwaarloosde en mishandelde hondenras in Spanje.

Het leven als jacht- of renhond is hard. De trainingsmethodes vergen lichamelijk en geestelijk veel van hen. Vaak is er sprake van geweld. Niet voor niets zijn veel geredde galgo’s en podenco’s de eerste maanden na hun redding bang en triestig. Er wordt geschat dat er jaarlijks 50.000 galgo’s worden gedumpt en/of mishandeld aan het einde van het jachtseizoen in februari.

Foto: Greyhounds in Nood
Foto: Greyhounds in Nood

Karen in Spanje voor de galgo’s
Karen Soeters reisde in februari af naar Spanje. Daar zag zij met eigen ogen hoe massaal de dump van galgo’s is aan het einde van het jachtseizoen. Ze schreef er drie blogposts over waarin ze beschrijft wat ze allemaal gezien heeft. In haar eerste blog vertelt ze over haar bezoek aan opvang Las Nieves, waar galgo’s afgegeven worden door jagers. Deze opvang is opgezet om te voorkomen dat jachthonden worden opgehangen of gedumpt door de jagers. Daar sprak Karen met een jager die zijn hond kwam wegbrengen. In het tweede blog schrijft ze over haar bezoek aan opvang Scooby en de redding van een prachtige galga, Valentina, die nu in Spanje wacht om geadopteerd te worden. Je kunt haar adopteren via Greyhounds in Nood. En in haar derde blog lees je over haar ontmoeting met een Spaanse galgofokker en verdediger van het jagen met galgo’s, en haar gesprek met de Spaanse dierenpartij PACMA over de situatie van de galgos en de huidige wetten.

Bron ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer