Naar aanleiding van een undercoverreportage op televisiezender Italia Uno is in Italië een onderzoek gestart naar restaurants die illegaal dolfijnenvlees serveren. Dat meldt de krant The Guardian.

Dolfijnenvlees
Foto: Foter.com / CC BY-SA

Geruchten over Italiaanse  restaurants die illegaal dolfijnenvlees serveren deden al eerder de ronde, maar de Italiaanse milieupolitie (Corpo Forestale dello Stato) nam deze geruchten niet serieus. Na de uitzending op Italia Uno is er dus toch een onderzoek gestart.

De undercoverbeelden zijn gemaakt in restaurants in de stad Civitavecchia, zo’n  70 kilometer ten noorden van Rome. Hierop is te zien hoe de journalist een salade geserveerd krijgt die gedecoreerd is met dunne reepjes gedroogde dolfijnfilet.

“Maar je hebt dat niet bij mij gegeten, oké?”, waarschuwt de eigenaar van het restaurant.

Codewoord
Illegaal dolfijnenvlees is niet goedkoop: de televisiemakers moeten 100 euro per persoon neertellen, zonder wijn. Een groothandelaar die eveneens gefilmd werd, verklaart dat de prijs per kilo in Rome zelfs oploopt tot wel 900 euro. Dolfijnenvlees is volgens hem bij verschillende restaurants verkrijgbaar, maar het staat  nergens op de menukaart. In de reportage van Italia Uno is te zien dat klanten die dolfijn willen eten hun maaltijd bestellen via een codewoord: het Engelse woord ‘black’.

De journalist die het vlees kocht bij één van de restaurants en van de groothandelaar liet het testen in een laboratorium. Uit de test bleek dat het inderdaad om dolfijnenvlees gaat.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor