Zangeres Cher en haar Free The Wild Foundation hebben het initiatief genomen om olifant Kaavan uit de dierentuin van Islamabad (Pakistan) te bevrijden. Kaavan leeft al drie decennia lang onder erbarmelijke omstandigheden in de Marghzar Zoo, en ondanks toezeggingen in 2016 dat hij een beter leven verdient is er tot op heden niets gebeurd.

Cher
Kaavan | Foto: Free Kaavan the Elephant/Facebook

Kaavan is met recht een eenzame olifant. Hij leeft geketend in de Marghzar dierentuin, zonder contact met soortgenoten. In juli 2016 gaf een Pakistaanse Senaatscommissie toe dat het enige juiste is om de olifant naar een opvang te brengen, zodat hij daar een dierwaardig bestaan kan leiden. Maar sindsdien is er niets veranderd, al wordt door betrokkenen beweerd dat zijn leefomstandigheden aanzienlijk zijn verbeterd.

Maar daar neemt Cher en haar Free The Wild Foundation geen genoegen mee. Haar organisatie is opgezet om gevangen wilde dieren een betere toekomst te geven. Er is besloten om een fonds op te zetten met het doel om Kaavan met pensioen te laten gaan in de Cambodia Wildlife Sanctuary. Het zou meteen de eerste olifant zijn die door de organisatie van Cher gered wordt. Ook Four Paws International (VIER VOETERS) is nauw betrokken bij de plannen om Kaavan uit de dierentuin weg te halen.

Cher
De geketende Kaavan | Foto: Free Kaavan the Elephant/Facebook

Uitzichtloos
Kaavan is in Sri Lanka geboren. Al op hele jonge leeftijd werd hij weggehaald bij zijn moeder en naar de Marghzar Zoo gebracht in Pakistan. Hier liep hij dagenlang rondjes met kinderen op zijn rug, ondanks dat zijn rug nog in ontwikkeling was. Nadat hij volgens de dierentuin een aantal gevaarlijke uitbarstingen had gehad werd hij aan de ketting gelegd. Jarenlang verbleef hij eenzaam in zijn omheining met slechts een gammel huisje dat hem beschermde tegen de brandende zon. Het leven leek uitzichtloos voor Kaavan.

Na grote internationale druk door dierenvrienden en beroemdheden werd in 2016 besloten dat Kaavan de dierentuin mocht verlaten, maar ondanks officiële toezeggingen is hij nog steeds in de Marghzar Zoo.

Gesprek
Een goede vriend van Cher, Mark Cowne, heeft inmiddels een gesprek gehad met de burgemeester van Islamabad, Sheikh Anser Aziz. Cowne:

“Cher zegt dat ze gelooft in vrijheid voor Kaavan, want deze olifant heeft al veel te lang onder slechte en beschadigende omstandigheden geleefd. Ze vraagt om zijn vrijlating, zodat deze eenzame olifant een waardig bestaan kan hebben.”

Na het gesprek werd besloten dat alle betrokken partijen moeten doen wat uiteindelijk het beste is voor Kaavan. Het is dan ook te hopen dat er nu echt snel een einde komt aan zijn situatie en dat deze eenzame olifant spoedig in contact gebracht kan worden met soortgenoten. En vooral dat uitstel niet leidt tot afstel. Kaavan verdient beter, net als zoveel andere dieren in dierentuinen wereldwijd.

Bron: World Animal News ©AnimalsToday.nl Bart van Riel