Weer zijn olifanten vergiftigd met cyanide in Zimbabwe. Het trieste voorval vond plaats vlakbij de Victoriawatervallen.

vergiftigde olifanten
In Zimbabwe zijn dertien olifanten vergiftigd met cyanide | ©Burrard-Lucas Wildlife Photography

Slagtanden verwijderd
De karkassen van de dertien vergiftigde olifanten werden donderdag aangetroffen in de buurt van de Mnyemywe-bron. Vier van de gedode dieren waren vrouwtjes, en negen waren bullen. Bij vier olifanten ontbraken de slagtanden.

Stropers gearresteerd
Volgens Zimparks (Zimbabwe Parks and Wildlife Management Authority) zijn twee mensen aangehouden voor de moord op de onfortuinlijke olifanten. Dit brengt het totale aantal gearresteerde stropers deze maand volgens Zimparks op 30. In zeven dagen tijd, tussen 29 september en 5 oktober, zijn maar liefst veertien stropers gearresteerd. Hierbij is zowel hun buit als hun gereedschap in beslag genomen.

Aanpak stroperij
Fulton Mangwanya, directeur van Zimparks, beschrijft het voorval als betreurenswaardig en benadrukt dat er een gecoördineerde aanpak nodig is om de toenemende stroperij tegen te gaan. Ook de overheid heeft onlangs haar zorgen uitgesproken over de stijging in gevallen van stroperij in het hele land.

Cyanidevergiftiging
Vergiftiging met cyanide komt sinds 2013 helaas regelmatig voor, zoals geregeld te lezen is op Animals Today. Bij het eerste geval in 2013 werden maar liefst ruim 100 olifanten vergiftigd in nationaal park Hwange. Recente gevallen van deze vreselijke vorm van stroperij waren in Dete, in augustus, toen zeven olifanten vergiftigd werden en van hun slagtanden beroofd. In juni vergiftigden stropers 10 olifanten in nationaal park Hwange, om hun slagtanden af te hakken. Onder hen waren een moeder en haar jong. Stroperij vindt zowel in beschermde gebieden plaats als daarbuiten. Ook andere dieren zoals zebra’s, leeuwen en gieren zijn het slachtoffer, door het drinken van vergiftigd water en eten van karkassen. Stropers kiezen steeds vaker voor deze methode, omdat het doden van dieren op deze manier minder de aandacht trekt dan als ze de dieren doodschieten.

Misdaadsyndicaat
Naar aanleiding van de vergiftiging in augustus gaf de woordvoerster van Bosbeheer, Violet Makoto, aan dat men vermoedt te maken te hebben met een stroperssyndicaat, dat steeds naar dezelfde plek terugkeert.

Bronnen: ZBC News Online, Chronicle ©Animals Today Angelique Lagarde