In Hwange National Park in Zimbabwe zijn de afgelopen week door stropers tien olifanten gedood, waaronder een moeder olifant en haar kalf. Zes werden in het zuiden van het park dood gevonden met hun slagtanden afgesneden, de andere vier werden net buiten het noordelijke deel van het park gevonden.

olifanten
Stropers vergiftigen tien olifanten in Zimbabwe | Foto: Derek Keats/Wikimedia

Lokale autoriteiten hebben drie mannen gearresteerd, die ervan worden verdacht iets te maken te hebben met het vergiftigen en doden van de met uitsterven bedreigde dieren. Eén van de verdachten droeg ten tijde van zijn aanhouding ivoor bij zich.

Veel diersoorten dood door vergiftiging
Het vergiftigen van dit Afrikaans dier komt steeds vaker voor in Zimbabwe, sinds stropers in 2013 meer dan 100 olifanten doodden met cyanide, resulterend in één van de grootste massamoorden op deze zoogdieren in de Zimbabwaanse geschiedenis. Als gevolg van het vergiftigen van de olifanten zijn veel predatoren, zoals leeuwen en gieren, doodgegaan, doordat zij het vergiftigde vlees van de olifanten hebben gegeten. Andere dieren, zoals antilopen en zebra’s, vonden de dood, doordat ze water hebben gedronken uit besmette emmers, afvoeren en likstenen.

Herbicide
De stropers hebben naar verluidt een verdunde natriumcyanide oplossing gebruikt om de olifanten te vergiftigen, en in sommige gevallen paraquat, een sterke, snelwerkende herbicide, die wereldwijd veel wordt toegepast in de landbouw. Het middel is omstreden, door de hoge mate van giftigheid voor mens en dier. Zowel cyanide als paraquat zijn makkelijk verkrijgbaar in Zimbabwe.

Wat er met de arrestanten gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Bron ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor