Een zeeschildpad op een strand bij South Padre Island in Texas (VS) mist een groot stuk van haar schild. Maar niets weerhoudt deze vastberaden moeder om steeds opnieuw haar eieren te leggen.

eieren
Waarschijnlijk is ze aangevallen toen ze jong was | Foto: Sea Turtle Inc.

Onlangs kreeg Jeff George, directeur van Sea Turtle Inc., een telefoontje. Op het strand van South Padre Island was een opvallende zeeschildpad gezien: het dier miste een groot deel van haar schild. George kende deze schildpad. Een maand eerder kroop ze hetzelfde strand op om een nest te graven en 85 eieren te leggen. Het was gelukt om snel een foto van haar te maken, voordat ze terugging de oceaan in.

Aangevallen
Nu was de schildpad terug, en met een doel: een nieuw nest graven en meer eieren te leggen. Niemand weet precies wat er met deze schildpad gebeurd is. Waarschijnlijk is ze aangevallen door een roofdier. Het missende deel belemmert haar waarschijnlijk wel bij het zwemmen en zeker bij het kruipen door het zand. George, directeur van Sea Turtle, Inc.:

“Schildpadden zijn erg klein als ze geboren worden, dus ze kan vroeger aangevallen zijn door een vis of later toen ze groter was door een haai. Ze lijkt nu ietwat te hinken, alsof ze een beetje naar opzij hangt terwijl ze loopt.”

Maar dit alles stopte de schildpad niet met doen wat ze moest doen: 62 eieren leggen. Voor George was dit geweldig om te zien. Niet alleen maar omdat het dier niet helemaal gaaf is, maar ook omdat het een Kemps zeeschildpad is en die zijn ernstig bedreigd. Deze schildpadden zijn vooral in gevaar omdat er veel gebieden verloren gaan waar zij hun nesten willen bouwen. Ook komen ze vaak terecht in visnetten. Het is de kleinste soort van de zeeschildpadden.

eieren
Niets weerhoudt haar om eieren te leggen | Foto: Sea Turtle Inc.

Helpen graven
Terwijl de schildpad bezig was haar nest te maken, maakte George de ongebruikelijke beslissing om haar te helpen:

“Ik zag dat ze moeite had met graven. Ze had ook een plek gekozen waar het zand vrij hard was, dus ik dacht dat ze wel een helpende hand kon gebruiken.”

Nadat ze haar eieren had gelegd, bedekte ze het nest met zand en maakte ze een rechte lijn richting de oceaan. Waarschijnlijk zal ze haar baby’s niet uit de eieren zien komen, want de eieren zijn naar een beschermde broedplaats gebracht. George zal er samen met zijn team alles aan doen om de eieren goed te verzorgen en na het uitkomen de babyschildpadjes naar de oceaan te brengen.

eieren
Eieren gelegd, terug naar de oceaan | Foto: Sea Turtle Inc.

Bron: The Dodo ©AnimalsToday.nl Sophie Janssen