De laatste nog levende leeuw van de wereldberoemde 5 musketiers uit de Namibwoestijn in noordelijk Namibië is twee weken geleden dood gevonden. Tullamore was in april al uit beeld verdwenen en blijkt doodgeschoten te zijn, naar verluidt door boeren. Ook een leeuwin en twee welpen waren slachtoffer van de eeuwig voortdurende conflicten tussen veeboeren en wilde dieren, die ook de andere musketiers fataal werden.

5 musketiers
De 5 musketiers samen op pad | Foto: screenshot trailer Vanishing Kings – Lions of the Namib

Vier jaar geleden kregen een oude leeuwin en haar twee dochters gezamenlijk een nest van vijf, allemaal mannetjes. Ondanks het zware bestaan in de woestijn – vandaar de naam woestijnleeuwen – lukte het de leeuwinnen om de vijf welpen succesvol groot te brengen. En de familieband bleef bestaan, want de mannetjes vormden een hechte groep, die later de 5 musketiers werd genoemd. Ze waren altijd bij elkaar in de buurt en gingen samen op jacht.

5 musketiers
De familieband bleef | Foto: screenshot trailer Vanishing Kings – Lions of the Namib

‘Verdwijnende Koningen’
De vijf jonge leeuwen werden op de voet gevolgd door de Nederlandse natuurfilmer Lianne Steenkamp en haar Zuid-Afrikaanse man Will, met z’n tweeën levend in een tent bovenop hun auto. In de prachtige documentaire ‘Vanishing Kings – Lions of the Namib’ was het wel en wee van de 5 musketiers te volgen, de bijzondere band tussen deze vijf jonge leeuwen en hun gezamenlijke strijd om te overleven.

Bekijk hieronder de trailer van Vanishing Kings:


Tekort aan mannetjes
De musketiers waren van groot belang om hun soort te laten voortbestaan. Er is een groot tekort aan mannelijke leeuwen in de Namib woestijn, omdat ze gedood worden tijdens mens-dier conflicten, maar ook ten prooi vallen aan stropers en trofeejagers.

Ook National Geographic maakte een documentaire over de 5 musketiers, en droeg daarmee bij aan hun wereldwijde bekendheid. Verder zijn de musketiers te bewonderen in de BBC natuurserie Planet Earth II. En in februari 2016 was te zien hoe Floortje Dessing Lianne Steenkamp en haar man Will opzocht in Namibië, voor de serie ‘Floortje Naar Het Einde van de Wereld’. Niet wetende dat geen van de musketiers anderhalf jaar later nog in leven zou zijn.

Bekijk de documentaire van National Geographic hieronder:

https://www.youtube.com/watch?v=aH1bKtR_kn8

Trotse leider
In augustus 2016 jaar zijn drie van de musketiers vergiftigd en een is doodgeschoten, in alle gevallen door boeren, die leeuwen feitelijk beschouwen als ongedierte en een bedreiging voor het vee. Tullamore bleef in zijn eentje achter en er werd door het Desert Lion conservation project besloten om hem naar een veiliger gebied te brengen.

Hij kwam terecht in Oknogue in de Uniab Delta, waar Tullamore de trotse leider werd van een nieuwe groep leeuwen, waaronder de leeuwin en haar twee welpen die samen met hem dood gevonden zijn. Beide volwassen leeuwen droegen halsbanden om ze te kunnen volgen, maar die zouden na hun dood verbrand zijn. Omdat ze in april van de radar verdwenen is de kans groot dat ze op dat moment al dood waren.

5 musketiers
Foto: screenshot trailer Vanishing Kings – Lions of the Namib

Wanneer?
Naar schatting zijn er in Namibië nog maar 150 in het wild levende leeuwen zoals de 5 musketiers. De snelheid waarmee deze dieren in aantallen afnemen is schrikbarend. Het voorkomen van mens-dier conflicten lijkt onmogelijk, en boeren wiens vee het slachtoffer wordt van roofdieren krijgen geen of te weinig compensatie. Het is dan ook niet de vraag of, maar wanneer we leeuwen als de 5 musketiers alleen nog maar in documentaires kunnen bewonderen.

Bronnen: Daily Mail, Netzfrauen ©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.