Meer dan 1 miljoen mensen protesteren tegen het dierenleed tijdens verre veetransporten. Zij steunen een Europees verbod op langeafstandstransporten en tekenden de #StopTheTrucks petitie van Eurogroup for Animals, een samenwerkingsverband van 54 internationale dierenbeschermingsorganisaties, waaronder Compassion in World Farming (CIWF).

verre veetransporten
Koeien tijdens transport naar Kroatië | Foto: Animals International

Jaarlijks worden miljoenen Europese dieren over lange afstanden getransporteerd binnen de EU en naar landen daarbuiten. De omstandigheden zijn vaak zeer dieronvriendelijk; dieren staan doorgaans dagenlang dicht op elkaar gepakt in volle vrachtwagens en schepen, en komen veelal uitgeput, hongerig, dorstig, soms gewond of zelfs dood aan op de plaats van bestemming. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:

“Het gigantische aantal handtekeningen laat zien dat verre veetransporten gewoonweg niet meer van deze tijd zijn. Heel veel Europeanen maken zich zorgen en willen een einde aan dit extreme dierenleed.”

De 1 miljoen ondertekenaars van de petitie, waaronder 47.225 Nederlanders, eisen een maximale transportduur van 8 uur, strengere controles tijdens transporten zowel op de weg als over zee, en betere bescherming van Europese dieren ook buiten de EU. Later dit jaar zullen de handtekeningen worden aangeboden aan de Europese Commissie. De petitie is inmiddels gesloten.

Extreem dierenleed
Recent undercoveronderzoek (pdf) van de #StopTheTrucks campagne toont extreem dierenleed van Europese runderen uit onder andere België, Frankrijk en Ierland die naar landen buiten de EU worden getransporteerd, zoals Turkije, Israël en Libanon. De beelden tonen onder andere hoe Europese stieren aan één poot worden opgehangen alvorens onverdoofd te worden geslacht, het routinematig gebruik van elektrische prikstokken op Europese koeien, en uitgeputte en volledig in uitwerpselen besmeurde dieren op transport naar Turkije. Volgens het gerechtshof van de EU gelden de EU regels voor dieren op transport ook in landen buiten de EU. Het onderzoek toont aan dat Europa deze regels geenszins handhaaft.

Bekijk hieronder waarom het nodig is om het dierenleed van de verre veetransporten voor eens en voor altijd te stoppen (let op, schokkende beelden):

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Persbericht CIWF