Wetenschappers waarschuwen voor de grootste koraalsterfte ooit. Een aanhoudende hittegolf onder water bedreigt maar liefst 12.000 vierkante kilometer koraal.

koraalsterfte
Koraal | Foto: Pixabay.com

Als gevolg van de opwarming van de aarde zijn koraalriffen gaan verbleken en stagneert de groei. Tegen het einde van dit jaar zal 38 procent van de koraalriffen zijn aangetast en 5 procent zal zijn gestorven. Koraalriffen zijn enorm belangrijk voor de biodiversiteit en het ecosysteem onder water. Ze beslaan slecht zo’n 1 procent van het oceaanoppervlak, maar zijn van levensbelang voor een kwart tot een derde van al het zeeleven.

Derde keer

Het is de derde keer sinds de start van de metingen dat er sprake is van een dergelijke dreiging. Een grote massa van warm water, ‘The Blob‘ genoemd,  in het noordoosten van de Stille Oceaan heeft al een spoor van ellende getrokken over verschillende riffen. In 1998 en 2010 waarschuwden wetenschappers ook,  toen was het eveneens bijzonder warm. In alle drie de gevallen vielen de waarschuwingen samen met natuurverschijnsel, El Niño, dat eens om de vier tot tien jaar voorkomt.

Bron: Standaard.be ©PiepVandaag.nl