Onderzoekers hebben microplastics en andere antropogene luchtdeeltjes ontdekt in de lucht rond Antarctica. De verontreinigende stoffen zijn doorgedrongen tot de Antarctische atmosfeer, onder andere als gevolg van een toename in het aantal cruiseschepen en het intense scheepvaartverkeer bij Kaap Hoorn.

Microplastics
Microplastics ontdekt in lucht op Antarctica | Foto: Pixabay

Schoonste plek op aarde

Op Deception Island, ten noordwesten van het Antarctisch Schiereiland, is in 1989 de Spaanse Antarctische Basis Gabriel de Castilla gevestigd. Elke poolzomer, van december tot maart, komen tientallen wetenschappers hiernaartoe om hun onderzoeksprojecten uit te voeren.

Voor het onderzoek zijn atmosferische, water-, sneeuw- en bodemmonsters genomen in het meest zuidelijke continent. Verontreinigende stoffen zoals zwarte koolstof, stikstof, kalium en fosfor, werden vastgesteld in de luchtfilters van een collector die zich op het eiland Deception bevindt. Volgens Jesús Anzano, coördinator van de onderzoeksgroep Chemie en Milieu van de Universiteit van Zaragoza, is dit “een van de schoonste en zuiverste enclaves op de planeet”.

Anzano waarschuwt dat de aanwezigheid van microplastics op deze afgelegen plek “de ernst en de omvang van de milieuvervuiling aantoont”.

Eerste metingen van microplastics

De aanwezigheid van microplastics werd eerder onder andere al aangetoond in de uitwerpselen van pinguïns, en in Antarctisch zee-ijs en oppervlaktewater. Maar volgens Jorge Cáceres, onderzoeker bij de afdeling Analytische Chemie van de Complutense-universiteit van Madrid, zijn dit de eerste metingen die de aanwezigheid van de stoffen in de Antarctische atmosfeer hebben vastgelegd.

Microplastics gevonden in Antarctisch zee-ijs: mogelijk grote impact via voedselketen

De verontreiniging is gedeeltelijk te wijten aan gebrekkig recyclen van gebruikte plastic. Dit materiaal breekt af in microdeeltjes die het water en de lucht vervuilen en vervolgens in het voedsel van de Antarctische fauna terechtkomen. Volgens Cáceres heeft de studie tevens vier verschillende lokale bronnen voor koolstofdeeltjes aan het licht gebracht, evenals atmosferisch transport van bacteriële deeltjes. In de studie wordt geconcludeerd dat milieuverontreiniging op Antarctica een vaststaand feit is.

Foto: publiek domein

Bron:

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee