Kaavan, een 33-jarige olifant die bekendstaat als ‘de eenzaamste olifant van Pakistan’, wordt eindelijk bevrijd uit zijn eenzame opsluiting in de Marghazar Zoo. De rechtbank van Islamabad heeft dit medio mei bepaald tot grote blijdschap van onder meer popicoon Cher, die jarenlang campagne voerde voor het dier. Kaavan zal de rest van zijn leven in een geschikt olifantentehuis doorbrengen, met voldoende ruimte en andere soortgenoten om zich heen.

kaavan
Eindelijk mag olifant Kaavan naar een rusthuis | ©Friends of Islamabad Zoo

Eenzame opsluiting

Kaavan woonde jarenlang zonder soortgenoten in de Marghazar Zoo, een oude dierentuin in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Hij werd in 1985 als eenjarige bij zijn moeder weggehaald en aan de zoo geschonken door de Sri Lankaanse voormalige dictator-generaal Zia-ul-Haq.

Meer dan tien jaar leefde Kaavan samen met soortgenoot Saheli, die in 1990 vanuit Bangladesh naar de zoo kwam. Ze waren goede vrienden. Toen Saheli in 2012 overleed aan slecht behandelde wonden aan haar voeten, was Kaavan erg verdrietig en werd zijn gedrag volgens de verzorgers steeds agressiever. Hij werd daarom voor een groot deel van de dag aan de ketting gelegd.

Ook was zijn verblijf volgens experts ongeschikt. Aziatische olifanten zwerven volgens het Wereldnatuurfonds duizenden kilometers door tropische en subtropische bossen. Kaavan’s verblijf was een kleine vlakte met nauwelijks begroeiing of beschutting. Er was alleen een klein vies zwembadje en een ingevallen schuurtje waar hij kon afkoelen tijdens de verzengende hitte, met temperaturen van boven de 40 graden.

Ondanks dat olifanten hele sociale dieren zijn, zocht de dierentuin geen andere metgezel voor Kaavan. Hij begon met zijn hoofd heen en weer te zwaaien; stereotiep gedrag uit eenzaamheid en frustratie. Beelden van hem gingen de wereld over en leverden hem de titel ‘eenzaamste olifant van Pakistan’ op.

Misstanden

Al in 2016 werd door de dierentuin toegezegd dat Kaavan naar een olifantentehuis zou gaan, maar deze belofte werd nooit opgevolgd. Het Hooggerechtshof van Islamabad heeft nu bepaald dat de dierentuin Kaavan én alle 800 andere dieren moet onderbrengen in geschikte locaties.


De laatste jaren kwam de verwaarloosde Marghazar-dierentuin regelmatig negatief in het nieuws. Zo werd het park nauwelijks onderhouden en kregen de dieren slechte en te eenzijdige voeding.

Eerder werden verzorgers geschorst omdat zij voedsel stalen dat voor Kaavan bestemd was. Ook werd ontdekt dat wilde zwijnen in Kaavan’s slecht omheinde verblijf inbraken om fruit en brood te stelen. Kaavan was bovendien ernstig uitgedroogd.

Dit leidde ertoe dat het Islamabad High Court (IHC) oordeelde dat dieren in de Marghazar Zoo in gevangenschap zijn gehouden onder omstandigheden die hen onnodig pijn en lijden bezorgen en dus in strijd zijn met de Prevention of Cruelty to Animals Act 1890 en de Wildlife Ordinance van 1979. Opperrechter Athar Minallah oordeelde:

“Er zijn onvoldoende voorzieningen en middelen om levensomstandigheden te garanderen die zouden voldoen aan de gedrags-, sociale en fysiologische behoeften van de dieren.”

De dierentuin krijgt 30 dagen om samen met natuurbeschermers in Sri Lanka een geschikt olifantentehuis voor Kaavan te vinden. De andere 800 dieren, waaronder leeuwen, beren en vogels, moeten binnen 60 dagen worden verhuisd.

Cher dolblij met uitspraak

Zangeres/actrice én dierenactiviste Cher sprong op de bres voor Kaavan, toen zij in 2016 foto’s zag van het eenzame dier in zijn treurige verblijf. Ze zette direct haar bekendheid in om, samen met haar Free The Wild Foundation (FTW), het lot van Kaavan wereldwijd onder de aandacht te brengen. Ze stuurde Mark Cowne, mede-oprichter van FTW, naar de dierentuin om te lobbyen over de vrijlating van het dier en zette een petitie op die door honderdduizenden mensen werd getekend. Sindsdien hebben Cher en FTW steeds gevochten het lot van Kavaan, zoals te lezen is op het FTW-blog en in een eerder artikel van ons:

#GNvdD: Cher zet zich in voor eenzame olifant Kaavan

Als laatste redmiddel heeft FTW de dierentuin wegens misstanden voor de rechter gedaagd, en tot hun grote vreugde wonnen zij deze rechtszaak!

Cher was dolblij toen ze het besluit van de rechtbank hoorde. Ze noemde het een van de mooiste momenten van haar leven en bedankte de Pakistaanse regering.

Bronnen:

©Animals Today Liesbeth Riekwel