Spirtle, een tuimelaar die vijf jaar geleden ernstig verbrand raakte door de zon, is onlangs moeder geworden. De dolfijn strandde in de wadden van de Schotse Hooglanden. Het dier kon maar liefst 24 uur geen kant op en raakte zwaar verbrand door de zon. De brandwonden waren zo erg, dat experts de verwachting hadden dat de dolfijn het niet zou overleven. Maar nu is Spirtle bevallen van een kalfje.

dolfijn Spirtle
De door de zon verbrande huid van Spirtle is nu wit gekleurd | Foto: screenshot video Whale and Dolphin Conservation (WDC)/YouTube

In mei 2016 werd de tuimelaar bij toeval ontdekt door een verdwaald koppel. Het dier lag op het slik van de Schotse baai Cromarty Firth. Het koppel probeerde naar een kilometers verderop gelegen dolfijn-observatieplek aan de Moray Firth te rijden. Spirtle werd wel terug naar het water gebracht, maar iedereen had het vermoeden dat ze door de zware brandwonden zou overlijden.

Wondermeisje Spirtle

Wetenschapper Charlie Phillips van Whale and Dolphin Conservation heeft Spirtle in de gaten gehouden, onder meer samen met wetenschappers van de Universiteit van Aberdeen. Phillips beschrijft het dier als een ‘wondermeisje’. De littekens zijn nog duidelijk te zien, maar ze lijkt het goed te doen. Spirtle maakt deel uit van een populatie tuimelaars van Moray Firth. Phillips kreeg de informatie over de geboorte van de baby dolfijn van een passagier van de Mischief, de boot die gebruikt wordt om dolfijnen te spotten.
.

Spirtle met kalf

.
Veldonderzoeker Phillips is blij met het goede nieuws. Helemaal na de recente gebeurtenissen in het gebied. Onlangs kwam een groep van 50 dolfijnen in moeilijkheden in het ondiepe water van Cromarty Firth. Dertien van hen hebben het niet overleefd. Het is nog onduidelijk waar deze groep vandaan kwam, maar zij maken geen deel uit van de populatie van Moray Firth, waarover meer in onderstaande video:
.

Dolfijnen helpen reddingswerkers

De Schotse dolfijnen hebben onlangs reddingswerkers geholpen bij de redding van een zwemmer, die voor de Ierse kust werd vermist. De vrijwilligers van de Royal National Lifeboat Institution (RNLI) zagen de uitgeputte man tussen de dolfijnen, waaronder Spirtle, in de zee bij Castlegregory in County Kerry. De dolfijnen trokken de aandacht van de reddingswerkers. Normaal gesproken is deze groep dieren te vinden in Schotland. Een medewerker van de RNLI zei:

“Om 20.30 uur zag de vrijwillige reddingsbootbemanning van Fenit RNLI een groep dolfijnen en een hoofd boven water op ongeveer 4 kilometer van het strand van Castlegregory. Het slachtoffer was bij bewustzijn en werd onmiddellijk aan boord van de reddingsboot gebracht en naar de haven van Fenit gebracht. Van daaruit werd hij naar het ziekenhuis gebracht.”

Schotse dolfijn Spirtle bij Ierland
Wat deed Spirtle helemaal bij Ierland? | Foto: screenshot video Whale and Dolphin Conservation (WDC)/YouTube

Dolfijnen kunnen op een dag grote afstanden afleggen en het was een mooie bijkomstigheid dat ze net die dag van Schotland richting Ierland waren gezwommen. Onderstaande beelden zijn van BBC News en tonen Spirtle bij de zuidwestkust van Ierland:
.

.
Bronnen:

Toename verstoringen dolfijnen na opheffing lockdown

©AnimalsToday.nl Jane Sauer