Dolfijnen worden steeds vaker verstoord sinds de toename in populariteit van boten en watersporten na de opheffing van de lockdown, zo waarschuwen natuurbeschermers. Een van de ergst getroffen gebieden is Moray Firth, een foerageergebied voor dolfijnen in het noorden van Schotland. Dit gebied heeft een populatie van tuimelaars die wordt beschermd door Britse en internationale wetten.

verstoringen dolfijnen
Toename verstoringen dolfijnen na opheffing lockdown | Foto: georgep008/flickr

Volgens de Whale and Dolphin Conservation (WDC) ontstond er na het einde van de lockdown een golf van bezoekers naar de kustgebieden. Veel van deze vakantiegangers weten echter niet wat de regels zijn of hoe ze incidenten waarvan ze getuige zijn, moeten melden. Bij de incidenten die wel worden opgemerkt of gemeld zijn verschillende soorten boten betrokken, waaronder zeilboten, kajaks en peddelplanken.

Al deze activiteit vormt een groot risico voor de dolfijnen. Zo worden ze weggejaagd van plekken waar ze normaalgesproken voedsel vinden en bovendien lopen de dieren het risico te worden geraakt door de boten. Charlie Phillips, een veldmedewerker van WDC Adopt A Dolphin, zei:

“Dit jaar lijkt het bijzonder erg. Bovendien is het de tijd van het jaar dat er zwangere vrouwelijke dolfijnen in het gebied zijn. Het laatste wat zij kunnen gebruiken is dat ze worden weggedreven van hun favoriete voedgebied.”

Bij wet beschermd

In de meeste gevallen zijn mensen zich niet bewust van de schade die ze mogelijk aanrichten op het water. Vaak blijven ze nadat ze erop worden gewezen, bijvoorbeeld door de veldwachter die hen toeroept vanaf de nabijgelegen kustlijn, wel uit de buurt van de dolfijnen. Er komen echter ook incidenten voor waarbij mensen de dolfijnen opzettelijk achtervolgen of lastigvallen. Philips:

“Opzettelijk vlakbij zeezoogdieren zoals dolfijnen, walvissen en zeehonden proberen te komen om ze van dichtbij te fotograferen is tegen de wet. Deze overtredingen kunnen bestraft worden met een boete van maximaal vijfduizend pond.”

Bron:

© AnimalsToday.nl Meia van der Zee