In Leidschendam en Den Haag heeft de politie afgelopen woensdag vier verdachten gearresteerd die  illegaal handelden in kittens en pups. Daarbij worden de vier, twee mannen van 30 en 49 jaar en twee vrouwen van 28 en 46 jaar, verdacht van bedrog bij de verkoop van de dieren.

Politie - illegale handel
Foto: RTVKatwijk

De politie heeft huiszoeking gedaan in een garage, drie woningen, en op een camping in Brabant. Daarbij zijn drie volwassen honden, vijf pups, een duif, vijftien konijnen en vier katten aangetroffen. De dieren zijn in beslag genomen en onderzocht door een dierenarts.

Aangiftes

Bij de verkoop van de dieren werd verteld dat de kittens en pups waren ontwormd en ingeënt. Maar dat bleek uiteindelijk niet het geval. Daarbij bleken verschillende dieren al ziek bij de verkoop en kwamen de eigenaren daar thuis pas achter.

Door de meldingen die bij alarmnummer 144 zijn binnengekomen over de verkoop van zieke, maar ook te jonge dieren zijn er diverse aangiftes gedaan. Het Team Milieu van de politie Den Haag is onder leiding van het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart.

Onderzoek

Uit dit onderzoek bleek dat de verdachten op grote schaal kittens en pups verkochten. De dieren werden niet zelf gefokt. Door de grootschaligheid gaat de politie er vanuit dat er beroepsmatig werd gehandeld  in de dieren. De beroepsmatige handel in dieren is aan wettelijke regels gebonden. Zo moet een handelaar onder meer geregistreerd zijn en voldoen aan vakbekwaamheidseisen. Daarbij zijn er voorschriften voor de huisvesting en geldt er een vaccinatieplicht. En uiteraard is het ook verboden om de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen en een dier de nodige verzorging te onthouden.

Illegale handel in dieren – Haaglanden Politie tv

Bron: Politie.nl ©PiepVandaag.nl