Twee tragische gevallen in korte tijd waarbij boosheid en agressie een cruciale rol speelden. Vrijdag kwam chimpansee Stephan in Safaripark Beekse Bergen om het leven, die naar verluidt tijdens een ruzie in de gracht viel en verdronk. In Rotterdam werd zaterdag een hond doodgeschoten door de politie. De hond was agressief tegen zijn eigenaren en de politie kon het dier niet bedaren.

Tragische agressie chimpansee Stephan en boze hond
Een ruzie werd Stephan fataal | Foto (illustratief, niet Stephan): publiek domein

De omstandigheden rond de dood van de 14-jarige Stephan zijn niet geheel duidelijk. In een verklaring liet Safaripark Beekse Bergen weten dat:

“…er onrust was in de groep en dat de chimpansee daarbij te water is geraakt. Hij heeft het tot ons grote verdriet niet overleefd.”

Een ooggetuigen meldt dat de West-Afrikaanse chimpansee Stephan tijdens een ruzie in het water viel en verdronk. Dat deze dood meer onderzoek vergt is duidelijk, want het gebeurde niet buiten het zicht. Ook zal nader onderzocht moeten worden of er in de groeps iets verstoord is en waarom de verhoudingen op scherp stonden.

Stephan werd in 2008 als eerste chimpansee in Beekse Bergen  geboren en leefde in een groep met 8 vrouwen en 6 mannen. Omdat de dieren in gevangenschap gehouden worden ligt de verantwoordelijkheid bij Beekse Bergen om waakzaam te zijn voor de mogelijke (negatieve) gevolgen van die gevangenschap. Men gaat de groep daarom komende periode extra in de gaten houden.
.

Aangifte over doodschieten chimpansees Mike en Karibuna in Dierenpark Amersfoort

Stephan verdrinkt, hond doodgeschoten

Was de hond in Rotterdam-Vreeswijk boos of agressief? Dat is de vraag die je kunt stellen bij de politiekogel die zaterdag een hond doodde in een Rotterdamse woning. De hond had de eigenaren aangevallen en die waren daarna niet in staat om hem te kalmeren. Het leidde tot een gevecht met het dier, waarna de eigenaren zich opsloten in een kamer.

De politie werd gebeld en die bleek (vrij voorspelbaar) de hond met een stroomstootwapen niet tot bedaren te krijgen. Een boze hond rustig krijgen met een stroomstootwapen is een twijfelachtige werkwijze, al kan een kwade hond erg indrukwekkend zijn. De vraag is waarom hij zo boos was op zijn ‘baasjes’.  Het soort hond is niet bekend, maar hij zou bij een van de eigenaren een hand afgebeten hebben. Echter: dat gebeurt niet zomaar, daar gaat doorgaans iets aan vooraf. Wat nu resteert is het verhaal van de eigenaren en dat van de media: de hond was agressief en moest dood. Of er iets is misgegaan in de opvoeding van de hond of dat er andere zaken speelden die het dier tot boosheid dreven zal niet bekend worden.

Tragische agressie en boosheid leidde tot de dood van twee dieren. Het is te hopen dat de oorzaak van beide gevallen boven water komt.

Bronnen:

Onderzoek naar taseren hond Tommy door politie

Nieuw onderzoek naar mishandeling van hond Tommy

OM: Geen strafbaar feit gepleegd bij mishandeling hond Tommy door politie

©AnimalsToday.nl BVR