Er komt een intern onderzoek naar het politieoptreden in het Gelderse Duiven van afgelopen februari, waarbij hond Tommy ernstig gewond raakte door een taser van de politie. Er werden 5 taserpijlen in zijn lichaam aangetroffen en een in zijn oog. De hond zou ook hard geschopt zijn, aldus de verzorgend dierenarts en was zwaargewond.

hond Tommy
Een seconde later zakt de hond ineen | Foto: screenshot video Human Nature Films/YouTube

Documentairemaakster Mildred Roethof heeft de gang van zaken rond Tommy vastgelegd in een korte videoproductie. In de documentaire komen de eigenaren van hond Tommy aan het woord en zijn bewakingsbeelden van de familie te zien die het taseren van de hond vastlegden. Het dier was daarna lange tijd uitgeschakeld en kreeg zeer waarschijnlijk niet de noodzakelijke zorg. De dierenarts die Tommy verzorgde reageert verbijsterd:

“Zoiets doe je toch niet?”

Dat het er gewelddadig aan toe ging lijkt te blijken uit de verdere verwondingen van de hond, want hij miste ook een hoektand en zijn voortanden waren afgebroken. Bovendien had Tommy een gebroken kaak, hetgeen niet hoort tot de bijwerkingen van een stroomstootwapen. De hond is volgens de dierenarts zeer hard geschopt.

‘Er gebeurt niets’

De aanloop tot het taseren ligt in de privésfeer van de familie, waarbij een ex-vriend van de dochter des huizes een rol speelt. Na een melding over een vuurwapen ging er een politieteam richting de straat van Tommy. In de nacht wilden moeder en dochter Tommy nog even uitlaten maar zij werden staande gehouden door de politie, aldus de tekst bij de documentaire op YouTube en de verklaring van de familie. Als de hond aan een boom gebonden werd zou er niets gebeuren, aldus de politie. Maar dat liep heel anders af.
..

Onderzoek naar taseren hond Tommy

Hoofd van de Dienst Speciale Interventies Remmert Heuff noemt het incident aangrijpend en pijnlijk:

“Het incident roept vragen op, deze vragen heb ik zelf ook. Het onderzoek moet vaststellen of het toegepaste geweld gerechtvaardigd was.”

Heuff noemt het voorbarig om al een standpunt in te nemen voordat alle feiten en omstandigheden bekend zijn. Die stellingname gaat er bij het publiek niet is, want de woede over de absurde mishandeling van Tommy is groot en zal niet snel luwen. De kosten van de dierenarts zijn al door de politie vergoed.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BvR